SZO: Mjere protiv omikrona ukidati postepeno

Mnoge države još nisu dostigle vrhunac talasa omikron soja koronavirusa

11410 pregleda 4 komentar(a)
Iz centra za vakcinaciju u Antverpenu u Belgiji, Foto: REUTERS
Iz centra za vakcinaciju u Antverpenu u Belgiji, Foto: REUTERS

Mnoge države još nisu dostigle vrhunac talasa visokoprenosivog omikron soja koronavirusa i mjere za njegovo suzbijanje bi trebalo ukidati postepeno, saopštio je danas tehnički odsjek za kovid-19 pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

„Pozivamo na oprez jer mnoge države nisu još prošle kroz vrhunac omikrona. Mnoge države imaju nizak stepen vakcinacije ranjivih pojedinaca u svojim zajednicama,” izjavila je Marija van Kerkove na onlajn brifingu, prenio je Rojters.

„Stoga sada nije vrijeme da ukidamo sve mjere odjednom. Uvijek smo pozivali na oprez prilikom primjene mjera i na to da se one ukidaju polako, dio po dio. Zato što je virus prilično dinamičan,” dodala je.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus je rekao da je ta agencija zabrinuta zbog narativa koji uzima maha u nekim državama da „zbog vakcina i zbog visoke prenosivosti omikrona i manje opasnosti, sprečavanje transmisije više nije moguće, i više nije neophodno.”

„To je daleko od istine. Veća transmisija znači više mrtvih. Ne pozivamo nijednu zemlju da se vrati takozvanom lokdaunu. Ali, pozivamo sve zemlje da zaštite svoje građane koristeći sve alate iz kompleta, ne samo vakcine,” rekao je Tedros.

„Prerano je da se bilo koja država preda ili proglasi pobjedu,” dodao je.

Šef SZO za vanredne situacije Majk Rajan na istom brifingu je pozvao države da isplaniraju sopstveni izlaz iz pandemije i da ne slijede slijepo druge u ublažavanju mjera.

Danska i Austrija su prošle nedjelje ublažile epidemiološke mjere nakon sličnih poteza Britanije, Irske i Holandije, mada druge evropske države planiraju nova ograničenja kako bi se izborile sa rekordnim brojem zaraženih.

Na odvojenom brifingu ranije danas, doktor Boris Pavlin iz tima SZO za odgovor na kovid-19 rekao je da podvrsta omikrona BA.2 ne djeluje opasnije od prvobitnog oblika BA.1.

Globalni odgovor na pandemije stvorio je desetine hiljada tona medicinskog otpada, uključujući špriceve, testove i bočice od vakcina, što je prijetnja za ljudsko zdravlje i životnu sredinu, navedeno je u izvještaju SZO.

Bonus video: