Lider Sjeverne Koreje Kim glorifikovan na dočeku Lunarne Nove godine

Zvanični mediji Sjeverne Koreje istakli su Kimovo autoritarno vođstvo nakon niza proba oružja izvedenih u januaru, koje neki stručnjaci vide kao pokušaj pritiska na Vašington zbog nuklearnih pregovora koji su u zastoju

2484 pregleda 1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un i njegova supruga prisustvovali su ceremoniji obilježavanja Lunarne Nove godine u Pjongjangu gdje su dočekani gromoglasnim pozdravom publike i umjetnika koji su hvalili vođu zbog najave "nove ere" nacionalne vlasti.

Zvanični mediji Sjeverne Koreje istakli su Kimovo autoritarno vođstvo nakon niza proba oružja izvedenih u januaru, koje neki stručnjaci vide kao pokušaj pritiska na Vašington zbog nuklearnih pregovora koji su u zastoju.

Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena sazvala je sastanak Savjeta bezbjednosti UN za četvrtak kako bi se razgovaralo o Kimovom najnovijem testiranju balističke rakete srednjeg dometa koja bi potencijalno mogla da stigne do Guama, ključnog američkog vojnog čvorišta na Pacifiku.

Raketna proba izvedena u nedjelju je nastavak većih testiiranja oružja koje je Kim suspendovao 2018. godine kada je počeo diplomatski dijalog sa tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Pregovori između Vašingtona i Pjongjanga su u zastoju od neuspjeha na drugom sastanku lidera tih država 2019. godine, kada je Tramp odbacio zahtjeve Kima da ukine sankcije u zamjenu za djelimično odustajanje od svojih nuklearnih sposobnosti.

Ubrzana testiranja oružja Sjeverne Koreje, usred napora da se ojača unutrašnje jedinstvo i pooštri kontrola nad ekonomijom, vjerovatno odražavaju hitnu potrebu vlasti Pjongjanga za pomoć spolja, kažu analitičari. Sjeverna Koreja izvela je sedam proba svog oružja od početka januara.

Kim je prošlog mjeseca ponovo otvorio saobraćanje teretnih vozova sa Kinom i istovremeno oživeo svoju strategiju "igre živaca" sa Vašingtonom kako bi iznudio ustupke od Bajdenove administracije, koja je ponudila otvorene razgovore, ali ne i spremnost da ublaži sankcije, osim ako Kim ne napusti svoj program nuklearnog oružja.

Proba balističke rakete srednjeg dometa Hvasong-12 u nedjelju prestavljala je probu rakete najvećeg dometa koju je Pjongjang izveo od 2017. godine.

Bonus video: