Satelitski snimci pokazuju dalje širenje vojnog prisustva ruske vojske oko Ukrajine

Vojnički šatori/skloništa za osoblje su viđeni na gotovo svim lokacijama razmještanja u Bjelorusiji, na Krimu i u zapadnoj Rusiji, što sugeriše da su jedinice sada u pratnji trupa i da su povećale svoju ukupnu spremnost

59190 pregleda 70 reakcija 70 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pojavilo se više dokaza o stalnom nagomilavanju ruske vojne opreme i raspoređivanju oko Ukrajine, sa novim satelitskim snimcima koji otkrivaju dalje širenje vojnog prisustva na više lokacija u Bjelorusiji, Krimu i zapadnoj Rusiji.

CNN prenosi da su se ruske snage preselile u Bjelorusiju u posljednje dvije sedmice. Rusko i bjelorusko ministarstvo odbrane kažu da je to raspoređivanje pred veliku vježbu ovog mjeseca.

Snimke je prikupio i analizirao "Maxar".

U propratnoj bilješci, "Maxar" je naveo da raspoređivanje "odražava povećan nivo aktivnosti i spremnosti".

"Maxar" i drugi dobavljači satelitskih snimaka saopštili su da su primijetili proširenje postojećih ruskih vojnih poligona i garnizona u krugu od oko 150 milja od ukrajinske granice tokom posljednjih nekoliko mjeseci.

Neki su na nekoliko milja od granice.

"Maxar" je saopštio da najnovije slike pokazuju novu fazu ruskih aktivnosti.

satelitski snimci Ukrajina
foto: Reuters

Rečeno je da je ranije "u većini slučajeva primijećeno nekoliko vojnika ili novih smještajnih jedinica za dodatno osoblje u blizini raspoređivanja, što sugeriše da su neke od jedinica možda bile unaprijed pozicionirane ili naprijed raspoređene".

"Tokom posljednjih nekoliko nedjelja primijećeno je nekoliko novih značajnih vojnih raspoređivanja u Bjelorusiji", saopštio je "Maxar", prenosi CNN.

Takođe, vojnički šatori/skloništa za osoblje su viđeni na gotovo svim lokacijama razmještanja u Bjelorusiji, na Krimu i u zapadnoj Rusiji, što sugeriše da su jedinice sada u pratnji trupa i da su povećale svoju ukupnu spremnost.

satelitski snimci Ukrajina
foto: Reuters

"Maxar" je uporedio slike iz septembra i kraja januara istog vojnog kampa u Novoozernu na Krimu. Slike pokazuju značajno povećanje aktivnosti, uz podizanje površine šatora.

To implicira da je kamp spreman da primi trupe, iako za sada nema dokaza da su trupe stizale.

"Maxar" takođe napominje da je "lokalna vojna obuka (uključujući artiljeriju sa bojevom paljbom i obuku za manevar) primijećena u toku na brojnim poligonima za obuku".

satelitski snimci Ukrajina
foto: Reuters

Na snimku se vide udarni krateri na dva poligona u Rusiji - Pogonovo i Persijanovski. Persijanovski je udaljen oko 50 kilometara od ukrajinske granice. Pogonovo je udaljeno oko 220 kilometara od granice.

Konrad Muzika, analitičar odbrane koji se fokusira na Rusiju i Bjelorusiju u konsultantskoj kompaniji za vazduhoplovstvo i odbranu, rekao je da vjeruje da sada postoji između 74 i 76 ruskih bataljonskih taktičkih grupa (BTG) koje se nalaze oko Ukrajine.

satelitski snimci Ukrajina
foto: Reuters

Taktičke grupe bataljona obično se sastoje od oko 1.000 vojnika, zajedno sa jedinicama za podršku.

Muzika, prenosi CNN, kaže da Rusija od prve nedjelje januara premješta svoje snage iz Istočnog vojnog okruga, hiljadama milja daleko u Sibiru, u zapadnu Rusiju i Bjelorusiju.

satelitski snimci Ukrajina
foto: Reuters

"Veličina ovog raspoređivanja je značajna, možda čak 15-20 BTG", napisao je Muzika u bilješci.

On je takođe rekao da su ruske kopnene snage rasporedile jedinice koje uključuju balističke rakete kratkog dometa Iskander u Bjelorusiju i djelove Rusije u blizini Ukrajine. On procjenjuje da u blizini Ukrajine ima najmanje 48 lansera.

satelitski snimci Ukrajina
foto: Reuters

Dok se ruske sposobnosti i kretanja često mogu posmatrati, namjere Kremlja je mnogo teže pročitati, prenosi CNN.

Predsjednik SAD Džo Bajden rekao je prošle sedmice da je invazija na Ukrajinu u februaru "izuzetna mogućnost".

satelitski snimci Ukrajina
foto: Reuters

Kremlj je, podsjeća CNN, negirao da ima bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu.

Bonus video: