Blokada Otave dok ne ukinu sve zabrane

Kamiondžije i drugi demonstranti koji danima u centru kanadske prijestonice protestuju protiv obavezne vakcinacije ne namjeravaju da se povuku

3313 pregleda 3 komentar(a)
Centar Otave je već nedjelju dana paralisan, Foto: Rojters
Centar Otave je već nedjelju dana paralisan, Foto: Rojters

Vozači kamiona koji već šest dana blokiraju centar Otave juče su saopštili da ne namjeravaju da napuste prijestonicu Kanade dok vlada ne odustane od obavezne vakcinacije protiv kovida-19.

Uprkos sve većem broju žalbi stanovnika Otave na buku, zagađenje i agresivno ponašanje pojedinih vozača kamiona, policija Otave je odbila da uguši protest navodeći kao razlog rizik od pogoršanja tenzija.

Demonstracije su počele kao pokušaj da se primora liberalna vlada premijera Džastina Trudoa da odustane od obavezne vakcinacije za vozače kamiona koji voze na međunarodnim rutama. Kasnije su se pretvorile u populistički pokret protiv Trudoa.

"Razumijemo vaše nezadovoljstvo... ali odgovornost za vaše neugodnosti leži isključivo na ramenima političara", poručio je stanovnicima Otave Kris Barber, lider protesta. "Ovdje smo i ne idemo nigdje dok ne ostvarimo naš cilj, da vidimo kraj svih zabrana i povratak slobode za sve Kanađane", kazao je on.

Trudo je u ponedjeljak kazao da su Kanađani zgađeni ponašanjem pojedinih demonstranata i poručio da ga neće zastrašiti.

Pasivnost policije u Otavi - čiji su pojedini pripadnici pozirali sa demonstrantima - u suprotnosti je sa oštrijom akcijom vlasti u zapadnoj pokrajini Alberti.

Policija se u utorak suprotstavila kamiondžijama koji su blokirali granicu sa SAD u gradu Kutsu, ali se povukla nakon sukoba sa pojedinim vozačima.

Osim što parališu Otavu, protesti su takođe izazvali previranja unutar opozicione Konzervativne partije, koja je glavni rival liberalima. Lider te partije Erin O'Tul juče je glasanjem smijenjen sa te dužnosti.

Pored nezadovoljstva zbog tri izborna poraza, partijske kolege su o O'Tulu zamjerile i to što u početku nije žustrije podržao proteste.

Bonus video: