"Reci 'ne' genocidnim igrama": Tibetanci u Indiji protestuju zbog ZOI u Pekingu

"Olimpijske igre su simbol duha ljubavi i mira, ali ovoga puta domaćin je Peking, koji je odgovoran za smrt hiljada Tibetanaca i kršenje ljudskih prava miliona ljudi", rekao je generalni sekretar tibetanskog Omladinskog kongresa

3699 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stotine prognanih Tibetanaca protestovalo je danas ispred kineske ambasade u Nju Delhiju zbog održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, zahtijevajući slobodu za svoj region.

Demonstranti su mahali tibetanskim zastavama i istakli poruke: "Nema prava, nema Igara" i "Reci 'ne' genocidnim Igrama". Oni zahtijevaju da se Kina povuče iz Tibeta i zatražili su od međunarodne zajednice da ustane protiv Pekinga.

"Olimpijske igre su simbol duha ljubavi i mira, ali ovoga puta domaćin je Peking, koji je odgovoran za smrt hiljada Tibetanaca i kršenje ljudskih prava miliona ljudi", rekao je generalni sekretar tibetanskog Omladinskog kongresa Sonam Tsering.

Tibetanci protest
foto: Reuters

Okupljeni su uzvikivali razne parole protiv Kine i spalili su kinesku zastavu. Neke od njih policija je privela kada su preskočili bezbjednosnu ogradu i uputili se ka ambasadi.

Brojni Tibetanci žive u egzilu u Indiji otkako je duhovni vođa Dalaj lama pobjegao iz Tibeta 1959. godine poslije neuspjelog ustanka. Kina ne priznaje samoproglašenu tibetansku vladu u egzilu u Indiji i optužuje Dalaj lamu da pokušava da odvoji Tibet od Kine.

Ceremonija otvaranja Igara počinje u 13 časova na stadionu Ptičje gnijezdo u Pekingu.

Bonus video: