Irački sud suspendovao Zebarija, favorita u trci za predsjednika

Poslanici su u žalbi naveli da smatraju da Zebari ne ispunjava uslove potrebne prema Ustavu da postane predsjednik republike, odnosno da ima dobru reputaciju i integritet, naveo je Sud

3710 pregleda 0 komentar(a)
Zebari, Foto: REUTERS
Zebari, Foto: REUTERS

Irački savezni Vrhovni sud "privremeno" je suspendovao kandidaturu jednog od favorita za predsjedničke izbore Hošjara Zebarija uoči glasanja poslanika koji treba da izaberu novog šefa države.

U odluci, sud se pozvao na žalbu, koju su uložili poslanici o neustavnosti kandidature Zebarija zbog optužbi o korupciji.

Suspenzija Zebarija je privremena, dok sud ne odluči o tom slučaju, naveo je sud.

Odluka o tome donijeta je dan uoči sjednice Parlamenta na kojoj 329 poslanika treba da izabere novog predsjednika republike.

Poslanici su u žalbi naveli da smatraju da Zebari ne ispunjava uslove potrebne prema Ustavu da postane predsjednik republike, odnosno da ima dobru reputaciju i integritet, naveo je Sud.

Kao primjer navodi se slučaj kada ga je parlament smijenio 2016. zbog optužbi vezanih za finansijsku i administrativnu korupciju. U žalbi se takođe navode najmanje još dva sudska slučaja u koje je uključen bivši 68-ogodišnji ministar, konkretno kada je bio šef diplomatije.

Oko 25 kandidata je u trci za predsjednika, ali se ističu dva političara, Zebari i odlazeći predsjednik Barham Saleh, koji su iz dvije rivalske partije koje dominiraju autonomnom oblasti Kurdistan.

Zebari koji je više puta bio savezni ministar od 2003. do 2016. jedan je od visokih zvaničnika uticajne Demokratske partije Kurdistana.

Struja šiitskog vođe Moktade Sadra koja je nezaobilazna snaga u Parlamentu sa 73 poslanika navela je da će bojkotovati sjednicu u ponedjeljak. U jednom od svojih poznatih obrta Sadr je u petak povukao podršku Zebariju.

Bonus video: