Benet: Nuklearni sporazum s Iranom neće spriječiti napad Izraela

"Mi trenutno gradimo izraelsku vojnu moć za godine i čak decenije koje dolaze. Izrael će zadržati slobodu akcije u svakom slučaju sa i bez sporazuma", rekao je Benet

4889 pregleda 0 komentar(a)
Naftali Benet, Foto: REUTERS
Naftali Benet, Foto: REUTERS

Premijer Izraela Naftali Benet nagovijestio je danas da bi ta zemlja mogla izvesti vojni napad na Iran čak i ako Teheran i svjetske sile ožive nuklearni sporazum iz 2015. godine.

On je danas rekao da je najveća prijetnja Izraelu Iran i da njegova vlada prati pregovore u Beču.

"Ko god misli da će sporazum povećati stabilnost griješi, privremeno će odložiti obogaćivanje (uranijuma), ali ćemo svi mi u regionu platiti visoku, nesrazmjernu cijenu za to", rekao je Benet na sjednici vlade.

Lider Izraela je optužio Iran da pojačava ratobornost u proteklim nedjeljama, što je očita aluzija na niz regionalnih napada jemenskih pobunjenika, saveznika Teherana, uprkos nastavku pregovora o povratku nuklearnom sporazumu.

"Mi trenutno gradimo izraelsku vojnu moć za godine i čak decenije koje dolaze. Izrael će zadržati slobodu akcije u svakom slučaju sa i bez sporazuma", rekao je Benet u vrijeme kada su pregovori u Beču o spasavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ušli u kritičnu fazu.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp povukao se iz tog sporazuma 2018. godine i SAD su ponovo uvele sankcije Iranu.

Izrael sada upozorava da "riječi ne mogu zaustaviti centrifuge koje se vrte", te da neće dozvoliti da se Iran snabdije nuklearnim oružjem, kao što je Benet rekao u svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini UN u septembru.

Izraelske vazduhoplovne snage simulirale su prije dvije nedjelje napad na iranski nuklearni program, javio je javni servis Kan.

U toj vježbi učestvovalo je desetine borbenih aviona u prisustvu oficira vazduhoplovnih snaga SAD kao posmatrača, što se smatra znakom da ta zemlja sada ispituje alternativne akcije u slučaju neuspjeha pregovora u Beču.

Bonus video: