Kina: Grad od 3,5 miliona stanovnika u lokdaunu, 44 slučaja koronavirusa lokalnog porijekla

Kina od početka epidemije vodi strategiju nula kovida koja se sastoji u tome da se sve učini da se ograniči pojava novih slučajeva zaraze, kojih obično bude zabilježeno samo po nekoliko desetina dnevno

4791 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Južni kineski grad Bajse koji ima 3,5 miliona stanovnika stavljen je u lokdaun poslije pojave slučajeva koronavirusa u vrijeme kada se u zemlji održavaju Zimske Olimpijske igre.

Od sinoć stanovnici više ne mogu da napuste grad a oni koji stanuju u takozvanim rizičnim zonama, gdje su detektovani slučajevi zaraze kovidom-19, ne smiju da napuste svoje domove, saopštile su gradske vlasti.

Grad koji se nalazi na stotinak kilometara od granice sa Vijetnamom juče je zabilježio 44 slučajeva kovida lokalnog porijekla. Takođe je zabilježen jedan broj "uvezenih" slučajeva zaraze.

Vlasti su navele da je organizovano testiranje stanovnika.

Kina od početka epidemije vodi strategiju nula kovida koja se sastoji u tome da se sve učini da se ograniči pojava novih slučajeva zaraze, kojih obično bude zabilježeno samo po nekoliko desetina dnevno.

Iako te cifre izgledaju male u odnosu na one koji se dnevno registruju u drugim djelovima svijeta, one tjeraju vlasti da udvostruče pažnju posebno u trenutku kada se u Pekingu održavaju Zimske Olimpijske igre do 20. februara.

Svi strani učesnici ograničeni su u svojevrsnom sanitarnom balonu odvojenom od ostatka glavnog grada.

Grad Bajse nalazi se na oko 2.500 kilometara od najbližeg olimpijskog borilišta.

U decembru 13 miliona stanovnika grada Sijana u centru zemlje bilo je stavljeno u strog karantin, poslije skoka broja slučajeva zaraze.

Na nivou cijele Kine danas je zabilježeno 79 novozaraženih kovidom na teritoriji Kine i 34 uvezenih slučajeva zaraze.

Odvojeno od toga više od 300 slučajeva pozitivnih na koronavirus zabilježeno je od 23. januara u dijelu odvojenom za učesnike Olimpijade, i te osobe su morale da idu u izolaciju.

Bonus video: