Protesti u Indiji zbog zabrane hidžaba u školama

"To je diskriminatorne prirode i protivno je pravima koja su predviđena ustavom Indije", rekla je Sumaja Rušan, predsjednica Islamske organizacije djevojaka Karnataka na konferenciji za novinare

2589 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zabrana nošenja marame za glavu i hidžaba u školama na jugu Indije izazvala je negodovanje među muslimanima koji su izašli na ulicu u provinciji Karnataka.

Konflikt oko hidžaba u provinciji Karnataka produbio je strahove među manjinskom zajednicom o, kako kažu, pojačanom progonu pod hinduističkom nacionalističkom vladom premijera Narendre Modija.

Učenicama u državnoj srednjoj školi u januaru je rečeno je da ne nose hidžab, što je ukaz koji se ubrzo proširio na najmanje dvije druge obrazovne institucije u provinciji.

"To je diskriminatorne prirode i protivno je pravima koja su predviđena ustavom Indije", rekla je Sumaja Rušan, predsjednica Islamske organizacije djevojaka Karnataka na konferenciji za novinare u ponedeljak, 7. februara.

Rušan je rekla da je zabrana prekršila "lični izbor na koji studentkinje imaju pravo, a koji ne šteti nijednoj drugoj osobi".

Snimci sa društvenih mreža prikazuju stotine ljudi okupljenih na ulicama koji mašu indijskim zastavama u najmanje dva grada u Karnataki, posljednje u nekoliko dana demonstracija održanih kako bi se osudile zabrane.

Jedna od škola je od tada djelimično popustila, dopuštajući svojim učenicama muslimankama da pohađaju nastavu s hidžabom, ali ih je uputila da sjede u odvojenim učionicama, javljaju lokalni mediji.

Druge dvije škole koje su uvele zabranu hidžaba proglasile su praznike i zatvorene su u ponedjeljak.

Modijeva desničarska Džanata partija upravlja provincijom Karnataka, a nekoliko istaknutih članova dalo je svoju podršku zabrani, što su kritikovali drugi politički lideri.

Očekuje se da će najviši sud u provinciji saslušati predstavke u utorak (8. februar) i odlučiti hoće li poništiti zabranu hidžaba u školama.

Bonus video: