Kovid poremetio pružanje zdravstvenih usluga u 92 odsto zemalja

"Rezultati ankete naglašavaju važnost hitnog djelovanja za rješavanje velikih izazova zdravstvenog sistema, oporavak usluga i ublažavanje uticaja pandemije kovida-19", poručuje SZO

3247 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poremećaji u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga, kao što su na primjer programi vakcinacije ili tretmana bolesti poput AIDS-a, zabilježeni su u 92 odsto od 129 zemalja, navodi se u istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) objavljenom u ponedjeljak.

Anketa, sprovedena u novembru i decembru 2021, pokazuje da su usluge "ozbiljno pogođene" te da je zabilježen "mali ili nikakav napredak" u odnosu na istraživanje s početka 2021, navodi se u saopštenju SZO-a.

"Rezultati ove ankete naglašavaju važnost hitnog djelovanja za rješavanje velikih izazova zdravstvenog sistema, oporavak usluga i ublažavanje uticaja pandemije kovida-19", poručuje SZO.

Odgođene operacije

Usluga hitne pomoći pogoršala se u odnosu na prethodnu anketu.

Poremećaje u pružanju hitne pomoći prijavilo je 36 odsto zemalja, što je porast u odnosu na 29 odsto početkom 2021. i 21 odsto u prvom istraživanju 2020, prenosi Hina.

Pružanje neobaveznih operacija poput zamjene kuka i koljena poremećeno je u 59 odsto zemalja, a nedostaci u rehabilitacionoj i palijativnoj njezi zabilježeni su u otprilike pola zemalja.

Anketa je sprovedena u vrijeme velikog porasta broja zaraženih u brojnim zemljama zbog zaraznije omikron varijante koronavirusa što je opteretilo bolnice.

Bonus video: