Američka desnica finansira „konvoj slobode” u Kanadi

Protesti protiv kovid mjera, koji već danima parališu Otavu, postali su svojevrsna platforma za republikance iz SAD i desničarske influensere koje Kanada optužuje da se miješaju u unutrašnje stvari te zemlje

7485 pregleda 1 komentar(a)
Centar Otave je već 11 dana paralisan, Foto: Rojters
Centar Otave je već 11 dana paralisan, Foto: Rojters

Kanadska prijestonica Otava je već drugu nedjelju paralisana u protestima koje su politički lideri i policijski zvaničnici nazvali opsadom, a pojedini čak i okupacijom koja je izmakla kontroli, i koji su izazvali optužbe o uplitanju grupa iz Sjedinjenih Država u unutrašnje stvari Kanade.

”Kamionski konvoj slobode” počeo je kao pokret protiv obavezne vakcinacije kamiondžija koji voze na međunarodnim rutama prelazeći granicu iz SAD, ali se pretvorio u protest protiv mjera javnog zdravlja u Kanadi i u svojevrsnu platformu za američke republikanske političare i desničarske influensere koji prenose kritike upućene kanadskom premijeru Džastinu Trudou promovišući sopstvene političke ciljeve.

Protesti u Kanadi su privukli američke grupe koje se protive mjerama protiv širenja kovida-19 i uticajne republikanske zvaničnike uključujući i guvernera Floride Rona Desantisa, koji se smatra mogućim kandidatom za predsjednika na izborima 2024, kao i Donalda Trampa, koji je Trudoa nazvao “ekstremno ljevičarskim ludakom” koji je “uništio Kanadu suludim kovid obavezama”.

Britanski “Gardijan” navodi da su pokazatelji da američka desnica prisvaja “konvoj slobode” i tvit koji je objavio javni tužilac Teksasa Ken Pakston u kojem navodi da su “teksaške patriote donirali za vrijedni cilj kanadskih kamiondžija” kao i izjava senatora iz Teksasa Teda Kruza koji je za “Foks njuz” kazao da “vlada nema pravo da vas primorava da se povinujete njihovim proizvoljnim zabranama”.

“Danas, Kanada, nažalost, doživljava da se radikalni američki političari miješaju u unutrašnja pitanja Kanade. Tramp i njegovi sljedbenici su prijetnja ne samo za SAD već za sve demokratije. Ni pod kakvim okolnostima nijedna grupa u SAD ne smije da finansira remetilačke aktivnosti u Kanadi.

Džerald Bats, bivši visoki savjetnik Džastina Trudoa, odgovorio je na komentare iz SAD navodeći da je “za neke američke političare patriotizam iznajmljivanje rulje za držanje pod opsadom prijestonice države G7”.

Brus Hejman, ambasador SAD za vrijeme administracije Baraka Obame, kazao je u nedjelju da ovakvo uplitanje mora da prestane. “Odnosi između SAD i Kanade uglavnom su se svodili na rješavanje tehničkih pitanja”, objavio je on na Tviteru. “Danas, Kanada, nažalost, doživljava da se radikalni američki političari miješaju u unutrašnja pitanja Kanade. Tramp i njegovi sljedbenici su prijetnja ne samo za SAD već za sve demokratije. Ni pod kakvim okolnostima nijedna grupa u SAD ne smije da finansira remetilačke aktivnosti u Kanadi. Tačka. Kraj”, naveo je Hejman.

Portal “Politiko” navodi da su na više platformi za masovno prikupljanje sredstava ljudi širom svijeta - često usmjeravani od strane američkih desničarskih influensera poput Dena Bongina i Bena Šapira - kolektivno donirali milione dolara u znak podrške kanadskom pokretu i pokrenuli kampanje za slične proteste u SAD i evropskim državama.

”Desničarski američki političari i kreatori sadržaja... dali su podstrek kako bi ovo postalo globalno”, kazao je za “Politiko” Kiaran O’Konor, analitičar sa Instituta za strateški dijalog, organizacije koja prati onlajn ekstremizam. “Donacije iz inostranstva su prilično uobičajen dio svake masovne kampanje prikupljanja sredstava”, dodao je on. “Međutim, razmjeri ove su bez presedana”.

Otava
foto: REUTERS

U postu krajem januara, Erik Tramp je postavio pitanje zašto mediji ne izvještavaju o protestima u Kanadi. Frenklin Grejem, američki jevanđelistički lider, pohvalio je konvoj u postu koji je glasio: “Volim ove momke - kanadske kamiondžije ustaju za slobodu”.

Načelnik policije u Otavi Piter Sloli kazao je da su “demonstranti veoma dobro organizovani, finansirani, izuzetno posvećeni da se odupru svim pokušajima za bezbjedno okončanje demonstracija. On je dodao da je “značajan elemenat iz Sjedinjenih Država” uključen u finansiranje i organizaciju konvoja kamiondžija.

Dobro organizovani lanac snabdijevanja - uključujući mobilne saune, pokretne kuhinje i dvorce za naduvavanje za djecu - održava demonstrante, piše Rojters.

Zvuk sirena tokom noći i povremeni vatromet remete obično tihi život stanovnika u centru Otave koji su podnijeli tužbu sudu kako bi se okončala buka za koju tvrde da je postala nepodnošljiva.

Kontraprotest građana Otave zbog blokade grade u subotu 5. februara
Kontraprotest građana Otave zbog blokade grade u subotu 5. februarafoto: REUTERS

Advokat Pol Čemp, koji zastupa tužitelje, kazao je za Rojters da on očekuje da policija “donekle” sprovede odluku suda ukoliko ona bude u njihovu korist.

U nedjelju veče policija je počela da uklanja zalihe gasa i goriva u logističkom kampu koji su postavili demonstranti, nakon što je gradonačelnik Otave Džim Votson proglasio vanredno stanje.

Britanska agencija poše da ima dokaza i o otporu građana Otave u vidu kontraprotesta i natpisa na prozorima jedne zgrade udaljene nekoliko blokova na kojima piše: “Idite kući moroni” i “Vakcine spasavaju živote”.

Trudo, koji je u izolaciji nakon što je prošle nedjelje na testu bio pozitivan na kovid-19, odbacio je mogućnost angažovanja vojske u suzbijanju protesta. Iz bezbjednosnih razloga, Trudo i njegova porodica su prošlog vikenda napustili kuću u centru grada i otišli na nepoznatu lokaciju.

Tokom vikenda protesti su se proširili i na druge gradove u Kanadi, uključujući finansijsku prijestonicu Toronto, Edmonton, Halifeks i Vankuver.

Demonstranti tvrde da neće odustati dok sve zabrane i ograničenja koje se odnose na kovid-19 ne budu ukinuti. Oni takođe pozivaju na smjenu Trudoove vlade, mada ona nije odgovorna za većinu mjera, koje su uglavnom uvele pokrajinske vlade.

Bonus video: