SAD nude 10 miliona dolara za informacije o ISIS-u

Islamska država-Pokrajina Horasan (ISIS-K), regionalna je podružnica Islamske države koja se prvi put pojavila 2014. godine i dobila je ime po starom terminu za region

5426 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države ponudile su nagradu do 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lokacije vođe Islamske države (ISIS) Sanaulaha Gafarija i za informacije koje bi dovele do hapšenja odgovornih za smrtonosni napad na aerodromu u Kabulu u avgustu 2021. godine u Avganistanu, prenosi Glas Amerike.

Islamska država-Pokrajina Horasan (ISIS-K), regionalna je podružnica Islamske države koja se prvi put pojavila 2014. godine i dobila je ime po starom terminu za region.

Borila se i protiv talibana i vlade koju podržava Zapad, koja je pala u avgustu.

U junu 2020. godine ekstremistička grupa je imenovala Gafarija da vodi ISIS-K.

Gafari je bio odgovoran za odobravanje svih operacija ISIS-K širom Avganistana i za njihovo finansiranje, saopštio je Stejt department, koji ga je u novembru naveo kao "posebno označenog globalnog teroristu".

Napad na aerodromu se dogodio 26. avgusta dok su američke trupe pokušavale da pomognu Amerikancima i Avganistancima da pobjegnu u haosu nastalom tokom talibanskog preuzimanja vlasti, što je pojačalo osjećaj poraza Amerike poslije 20 godina rata, prenosi N1.

To je takođe ostavilo administraciju predsjednika Džozefa Bajdena da se muči da odgovori na optužbe da je Stejt department mogao ranije da evakuiše Amerikance, umjesto da ugrozi američke trupe.

Američki zvaničnici su u novembru rekli da vjeruju da bi ISIS-K mogao da razvije sposobnost napada izvan Avganistana u roku od šest do 12 mjeseci, prenosi Glas Amerike.

Bonus video: