Napadi će odražavati stil novog lidera

Eksperti procjenjuju da će Islamska država za novog lidera izabrati veteranskog džihadistu iz Iraka, sa jačim vojnim kredibilitetom od njegovog prethodnika

6693 pregleda 0 komentar(a)
Grafit u Mosulu na kojem je prikazano kako pripadnici ID ubijaju zatvorenike, Foto: Rojters
Grafit u Mosulu na kojem je prikazano kako pripadnici ID ubijaju zatvorenike, Foto: Rojters

Novi lider Islamske države će vjerovatno biti iz užeg kruga tvdokornih iračkih džihadista koji su se pojavili nakon američke invazije 2003, kazali su za Rojters dvojica iračkih bezbjednosnih zvaničnika i trojica nezavisnih analitičara.

Grupa potencijalnih nasljednika Abu Ibrahima al Kuraišija, koji se prošle nedjelje raznio tokom američke operacija u Siriji, uključuje i jednog gerilca za kojeg su Vašington i Bagdad prošle godine tvrdili da je ubijen, kazali su irački zvaničnici.

Kuraiši
foto: reuters

Kuraiši, 45-godišnji Iračanin, nikada se nije javno obratio svojim borcima i sljedbenicima, izbjegavao je elektronsku komunikaciju i nadgledao je prelaz na borbu manjim rasutim jedinicama kao odgovor na intenzivni pritisak iračkih i američkih snaga.

Međutim, oni koji prate Islamsku državu očekuju da uskoro bude imenovan novi lider, dok ta grupa nastavlja da pruža otpor potpomognuta borbama za vlast u Iraku, Siriji i na Bliskom istoku.

Fadil Abu Rgif, irački ekspert koji savjetuje bezbjednosne službe u toj zemlji, kazao je da postoje najmanje četiri moguća nasljednika. "Među njima su... Abu Kadija, koji je bio irački lider za Islamsku državu, Abu Muslim, lider ID za pokrajinu Anbar i Abu Salih, o kojem se malo toga zna, ali je bio blizak i Abu Bakru al Bagdadiju i Kuraišiju", kazao je Rgif.

"Tu je takođe i Abu Jasir al Asavi, za kojeg se vjeruje da je još živ. On je dragocjen za grupu jer ima veliko vojno iskustvo".

Iračke snage i vojna koalicija koju predvode SAD su u januaru 2021. godine tvrdile da je Isavi stradao u vazdušnom napadu. Međutim, jedan irački zvaničnik je potvrdio da postoje snažne indicije da je Isavi još živ.

Hasan Hasan, urednik magazina "Nju lajns" koji je objavio istraživanje o Kuraišiju, kazao je da će novi lider biti vetaranski džihadista.

"Ukoliko izaberu lidera narednih nedjelja odlučiće se za nekoga iz istog kruga ljudi... koji su bili dio Anbari grupe koje je od početka djelovala pod imenom ID", kazao je on.

Bagdadi i Kuraiši, obojica pripadnici Al Kaide u Iraku, bili su u američkom pritvoru sredinom 2000-ih. Za razliku od njih, nijednog od četvorice potencijalnih nasljednika Kuraišija američke snage nikada nijesu uhapsile, kazao je za Rojters jedan bezbjednosni zvaničnik.

Abu Bakr al Bagdadi je ubijen u oktobru 2019.
Abu Bakr al Bagdadi je ubijen u oktobru 2019.foto: REUTERS

Zvaničnici i analitičari slažu se da je Islamska država sada pod većim pritiskom nego ikada ranije i da nikada neće povratiti kalifat. Međutim mišljenja su podijeljena oko toga koliko je smrt Kuraišija značajan udarac za grupu.

Pojedini tvrde da će borba protiv ID godinama okupirati SAD i njihove saveznike jer se pretvara u stalnu pobunu sa novim liderima koji su spremni da preuzmu kormilo.

Novi lider ID će, prema mišljenju analitičara, imati jači vojni kredibilitet od Kuraišija kojeg su sljedbenici više smatrali islamskim pravnikom nego vojnikom

"U Siriji, jedinice ID djeluju kao mreža rasutih pojedinačnih grupa kako bi izbjegle napade. Stoga, ne vjerujemo da će smrt Kuraišija imati veliki uticaj", kazao je jedan irački bezbjednosni zvaničnik. "Takođe je sve teže pratiti ih jer su prestali da koriste mobilne telefone".

Lahur Talabani, bivši šef odsjeka za borbu protiv terorizma iračkog autonomnog regiona Kurdistan, kazao je da pojedini lideri ID mogu da pređu cijeli Irak.

"Kada vidite da je povećan broj napada u jednoj konkretnoj oblasti ne bih se iznenadio da neko važan putuje tim regionom", kazao je on za Rojters. "Kalifat je poražen ali ID nikada nije iskorijenjen. Mislim da nijesmo uspjeli da završimo posao".

Abu Rgif smatra da će novi lider ID imati jači vojni kredibilitet od Kuraišija, za kojeg irački zvaničnici kažu da su ga sljedbenici više smatrali islamskim pravnikom nego vojnikom.

"Karakter napada i operacija će se promijeniti u zavisnosti od stila novog lidera. Novi lider bi mogao vjerovati u velike intenzivne napade bombama i bombašima samoubicama", kazao je on.

Uprkos tome što se Kuraiši nije eksponirao, njegovo ubistvo će vjerovatno uticati na moral grupe, kazali su analitičari.

Eron Zelin, sa Instituta u Vašingtonu, kazao je da je uloga lidera veoma važna u ID. "Nakon smrti jednog vođe, borci zakletvu polažu novom lideru, njemu lično, a ne grupi", kazao je Zelin.

Bonus video: