Makron obavijestio Bajdena o svojim razgovorima sa ruskim i ukrajinskim vođama

Makron je rekao da je dobio obećanje ruskog predsjednika da neće biti dodatne eskalacije i Pariz je saopštio da je ta posjeta omogućila da se ostvari napredak ka smirivanju situacije

4014 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džo Bajden razgovarao je juče telefonom sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom koji ga je obavijestio o "nedavnim kontaktima" sa ruskim i ukrajinskim vođama u Moskvi i Kijevu, saopštila je Bijela kuća.

"Oni su takođe razgovarali o diplomatskim naporima i tekućim naporima odvraćanja koji su preduzeti u bliskoj koordinadciji sa našim saveznicima i partnerima kao odgovor na uporno vojno raspoređivanje Rusije na granicama sa Ukrajinom", navodi se u kratkom saopštenju Bijele kuće.

U saopštenju se ne komentariše ishod posjeta francuskog predsjednika.

Makron se u ponedjeljak sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, a zatim u utorak sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Makron je rekao da je dobio obećanje ruskog predsjednika da neće biti dodatne eskalacije i Pariz je saopštio da je ta posjeta omogućila da se ostvari napredak ka smirivanju situacije.

Njemački kancelar Olaf Šolc takodje je izrazio optimizam, i pozdravio "napredak" ostvaren poslije nastavka intenzivnih diplomatskih razmjena između Rusije i Zapada.

"Danas ima prave šanse za diplomatsko rješenje", rekao je ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba, koji je ocijenio da situacija ostaje "napeta, ali pod kontrolom".

SAD su do sada bile vrlo uzdržane o ishodu posjete francuskog predsjednika.

Vašington optužuje Moskvu da priprema moguću invaziju na Ukrajinu u vrlo bliskoj budućnosti, mada američki zvaničnici smatraju da Vladimir Putin nije još donio odluku o tome da li da izvrši invaziju ili ne.

Bonus video: