Uhapšeno 120 osoba: Protest zbog obavezne vakcinacije na Novom Zelandu

Demonstracije traju tri dana, a policija je intervenisala da bi rastjerala okupljene koji kampuju u blizini zgrade parlamenta

3347 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija na Novom Zelandu uhapsila je više od 120 demonstranata tokom nereda koji su danas izbili na protestu nedaleko od parlamenta u Velingtonu zbog obavezne vakcinacije protiv Kovida-19.

Demonstracije traju tri dana, a policija je intervenisala da bi rastjerala okupljene koji kampuju u blizini zgrade parlamenta.

Ovaj miting, koji je počeo u utorak, reakcija je na "konvoj slobode" koji su krajem januara pokrenuli kanadski vozači zbog obaveze da se vakcinišu ukoliko prelaze granicu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Na Novom Zelandu stotine vozila blokiralo je u utorak kvart oko parlamenta u Velingtonu. Većina okupljenih se razišla poslije 24 sata, ali su najodlučniji riješeni da tamo ostanu "koliko bude potrebno".

Vicepremijer Grant Robertson rekao je da stanovnici gube strpljenje zbog poremećaja izazvanih mobilizacijom demonstranata i da je policija morala da interveniše.

"Ulice su blokirane, prodavnice su morale da se zatvore, ljudi se osjećaju ugroženo i zastrašeno", rekao je Robertson za radio Novi Zeland uoči policijske akcije.

Novi Zeland je obaveznu vakcinaciju protiv Kovida-19 uveo za zaposlene u zdravstvu, policiji, obrazovanju i sektoru odbrane.

Dokaz o vakcinaciji je potreban u restoranima, na sportskim događajima i za prisustvovanje vjerskim službama.

Prema riječima premijerke Džasinde Ardern (Jacinda), 96 odsto Novozelandjana je vakcinisano.

Bonus video: