Istraživanje: Demokratija tone sve dublje, režim u Kini – autoritaran

Prošle godine 45,7 odsto svjetske populacije živjelo je u nekom obliku demokratije, što predstavlja pad sa 49,4 odsto zabilježenih 2020. godine, objavio je istraživački tim grupe Ekonomist

1903 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Demokratija je 2021. godine u svijetu nastavila da opada, prema Indeksu demokratije koji je sastavio istraživački tim grupe Ekonomist.

Prošle godine 45,7 odsto svjetske populacije živjelo je u nekom obliku demokratije, što predstavlja pad sa 49,4 odsto zabilježenih 2020. godine, objavio je istraživački tim.

Tek 6,4 odsto ljudi živjelo je u “potpunoj demokratiji”, neznatno manje od 6,8 odsto godinu ranije, prenosi N1.

Više od trećine ljudi, 37,1 odsto, živjelo je u diktaturama, što je malo povećanje u poređenju sa 2020. godinom.

Udio autoritarnih država postojano raste tokom posljednjih nekoliko godina.

Norveška, kojoj je istraživanje dalo najbolje ocjene u tri od pet kategorija, ostaje na vrhu ljestvice.

Sljedeći je Novi Zeland, koji se sa četvrtog popeo na drugo mjesto, a slijede Švedska, Finska, Island i Danska.

Dvije velike evropske države bile su predmet kritika u istraživanju.

Španija je degradirana na "manjkavu demokratiju" zbog lošije ocjene nezavisnosti pravosuđa, temeljene na političkim nesuglasicama u pogledu imenovanja sudija.

Velika Britanija je i dalje "potpuna demokratija", međutim zbog nekoliko skandala koji su oštetili povjerenje građana u vlast, smanjena joj je ocjena.

Britanski premijer Boris Džonson već dvije nedjelje se suočava sa kritikama u svojoj zemlji zbog skandala "partygate", odnosno organizovanja zabava u sjedištu vlade tokom potpunog zatvaranja.

Kina se nalazila u fokusu izvještaja koji je nazvan "Kineski izazov".

Istraživanje je primijetilo da, suprotno od očekivanja zapadnih analitičara, Kina nije postala demokratičnija iako istovremeno postaje bogatija, već je postala "manje slobodna", a izvještaj ju je klasifikovao kao "autoritarni režim".

Aktivisti za ljudska prava kažu da se u Kini pojačava nadzor stanovništva, guše se vladini kritičari, disidenti i manjine poput muslimanskog ujgurskog stanovništva.

Bonus video: