Venecuela: Maduro se založio za prijevremene parlamentarne izbore

Parlament koji je jedina institucija u Venecueli pod kontrolom opozicije, nema stvarnu moć jer je prešla na Ustavotvornu skupštinu koju isključivo čine pristalice Madura.
1165 pregleda 0 komentar(a)
Maduro, Foto: Reuters
Maduro, Foto: Reuters

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro založio se večeras za prijevremene parlamentarne izbore tokom godine, dok većinu trenutno u parlamentu drži opozicija.

Ustavnotvorna skupština, bliska vlastima, poziva na "prijevremene parlamentarne izbore tokom ove godine. Ja se s tim slažem", rekao je Maduro pred nekoliko hiljada ljudi na skupu podrške vlastima.

Parlament koji je jedina institucija u Venecueli pod kontrolom opozicije, nema stvarnu moć jer je prešla na Ustavotvornu skupštinu koju isključivo čine pristalice Madura.

Redovni parlamentarni izbori bi trebalo da budu krajem 2020. godine.

Nakon što se lider opozicije Huan Gvaido proglasio za privremenog predsjednika zemlje 23. januara, Maduro je rekao da bi prijevremeni parlamentarni izbori mogli da budu održani, ali je isključio mogućnost prijevremenih predsjedničkih izbora, koji su održani u maju 2018.

Na tim izborima koje je opozicija bojktovala i rezultate osporila, pobijedio je Maduro koji je zvanično preuzeo dužnost 10. januara.

Pored skupa podrške vlastima, u Karakasu je večeras održan protest opozicije na kojem je Gvaido pozvao na novi protest 12. februara.

Gvaido: Stiže pomoć preko Brazila i Kolumbije

Huan Gvaido, lider opozicije koji se proglasio za privremenog predsjednika Venecuele, izjavio je večeras na protestu u Karakasu da narednih dana stiže humanitarna pomoć preko Brazila i Kolumbije, i pozvao vojsku da dozvoli ulazak kamiona u zemlju.

Huan GvaidoGvaido

"Već imamo tri centra u kojima se prikuplja humanitarna pomoć, u Kolumbiji, Brazilu i još jednoj zemlji na Karipskim ostrvima", rekao je Gvaido pred nekoliko hiljada okupljenih.

Samoproglašeni privremeni predsjednik Venecuele nije rekao o kakvoj je pomoći tačno riječ ali je dodao da će biti formirana "međunarodna koalicija za humanitarnu pomoć i slobodu Venecuele".

"Narednih dana počinje prikupljanje humanitarne pomoći i svega što je potrebno da narod preživi. Na vojsci je da odluči da li će dozvoliti ulazak te pomoći", rekao je Gvaido.

Američke vlasti su ranije saopštile da su spremne da pošalju hranu i ljekove u vrijednosti od 20 miliona dolara, ali predsjednik Nikolas Maduro smatra da bi ulazak američke pomoći otvorilo put ka vojnoj intervenciji SAD u Venecueli.

U Venecueli koju je pogodila duboka politička i ekonomska kriza vlada nestašica osnovnih namirnica.

General vojske Venecuele iskazao lojalnost Gvaidu

General vazduhoplovstva vojske Venecuele Fransisko Janez izjavio je danas da više ne priznaje "diktatorsku vlast" predsjednika Nikolasa Madura i da iskazuje lojalnost samoproglašenom privremenom predsjedniku Huanu Gvaidu, javila je agencija Frans pres.

"Obavještavam vas da više ne priznajem diktatorsku vlast Nikolasa Madura i da priznajem poslanika Huana Gvaida za predsjednika Venecuele", rekao je oficir u video poruci emitovanoj na društvenim mrežama.

Agencija AP je javila da se ne zna da li je general i dalje u Venecueli.

Janez je rekao da je oko 90 odsto pripadnika oružanih snaga u Venecueli protiv Madura.

Bonus video: