Blokade kanadskih kamiondžija na američko-kanadskoj granici: Od protesta zbog obavezne vakcinacije do gašenja fabrika

Policija u Otavi je obećala da će sprovesti strožu akciju kako bi okončala protest u centru grada, gdje se nalaze vladine zgrade, zgrada parlamenta i rezidencija kanadskog premijera Džastina Trudoa

2372 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Blokada kanadskih kamiondžija, koji se protive obaveznoj vakcinaciji protiv kovida-19, zateže šrafove u automobilskoj industriji, primoravajući Ford, Dženeral Motors i druge automobilske kompanije da zatvore fabrike ili smanje proizvodnju.

Kamiondžije već četvrti dan drže u blokadi saobraćaj ka Kanadi na mostu Ambasador koji povezuje Vindzor, Ontario, sa Detroitom ometajući protok auto-delova i drugih proizvoda između dvije zemlje.

Američke vlasti su se pripremile za mogućnost sličnih protesta širom SAD, a vlasti u Parizu i Belgiji su zabranile su blokade puteva.

Pariska policija je danas saopštila da će biti uvedene posebne mjere koje će spriječiti blokadu puteva, upozoravajući da će kažnjavati i privoditi prekršioce zabrane.

Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost SAD saopštilo je da je dobilo izvještaje da kamiondžije planiraju da blokiraju puteve u velikim gradovima u znak protesta protiv obavezne vakcinacije.

Most Ambasador je najprometniji američko-kanadski granični prelaz, preko koga se odvija 25 odsto ukupne trgovine dvije zemlje.

Stotine demonstranata u kamionima takođe su paralisale ulice centra Otave skoro dvije nedjelje, a blokiran je i granični prelaz u Manitobi.

Policija u Otavi je obećala da će sprovesti strožu akciju kako bi okončala protest u centru grada, gdje se nalaze vladine zgrade, zgrada parlamenta i rezidencija kanadskog premijera Džastina Trudoa.

Bonus video: