Blinken: Konfrontacija sa Kinom nije neizbježna, ali SAD moraju da podrže saveznike kojima prijeti kineska agresija

"Mislim da dijelimo zabrinutost da je Kina posljednjih godina djelovala agresivnije kod kuće i u regionu, a potencijalno i šire", rekao je Blinken

2233 pregleda 2 komentar(a)
Blinken, Foto: Shutterstock
Blinken, Foto: Shutterstock

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da konfrontacija sa Kinom "nije neizbježna", ali da SAD moraju da podrže saveznike kojima prijeti kineska agresija.

Blinken je to izjavio uoči sastanka sa ministrima spoljnih poslova Australije, Indije i Japana, članicama grupe Kvad osnovane sredinom 2000, kako bi se suprotstavila jačanju kineskog uticaja u indopacifičkom regionu.

Na pitanje novinara da li je sukob sa Kinom u Indo-Pacifiku neizbježan, Blinken je rekao da "ništa nije neizbježno".

"Mislim da dijelimo zabrinutost da je Kina posljednjih godina djelovala agresivnije kod kuće i u regionu, a potencijalno i šire", rekao je Blinken.

Njegova posjeta regionu ima za cilj da ojača interese SAD u Aziji i namjeru da se suprotstavi rastućoj kineskoj agresivnosti u regionu.

On će posjetiti Fidži i sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama na Havajima razgovarati o zabrinutostima o događajima oko Sjeverne Koreje.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je ove nedjelje Sjedinjene Američke Države da koriste Kvad kako bi natjerale druge zemlje da prihvate standarde američke demokratije.

Australijski premijer Skot Morison je, poslije sastanka sa Blinkenom, indijskim ministrom spoljnih poslova Subramanjamom Džašankarom i japanskim šefom diplomatije Hajašijem Jošimasom, izjavio da ga je umirila zajednička posvećenost suprotstavljanju onima koji primjenjuju silu.

Ministarka spoljnih poslova Australije Maris Pejn, koja predsjedava sastankom Četvorke, rekla je da će se na dnevnom redu naći teme: distribucija vakcina protiv kovida-19, sajber i kritične tehnologije, suzbijanje zlonamjernih i opasnih dezinformacija, terorizam, pomorska bezbjednost i klimatske promjene.

Bonus video: