Blinken: Ruska invazija na Ukrajinu bi mogla da počne u bilo kom trenutku

On je insistirao na tome da bi SAD "željele da riješe razlike" sa Rusijom "putem diplomatije"

8839 pregleda 22 reakcija 12 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da nove ruske snage nastavljaju da pristižu na ukrajinsku granicu i da bi invazija na Ukrajinu mogla da počne u bilo kom trenutku, uključujući i tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu koje se završavaju 20. februara.

Govoreći na konferenciji za novinare u Melburnu nakon sastanka grupe Kvad - neformalne grupe Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Indije i Japana - Blinken je rekao da će Vašington nastaviti da povlači svoju ambasadu iz Ukrajine.

"Nastavljamo da vidimo veoma zabrinjavajuće znake ruske eskalacije", rekao je Blinken.

On je insistirao na tome da bi SAD "željele da riješe razlike" sa Rusijom "putem diplomatije".

"Učinili smo sve moguće napore da angažujemo Rusiju", rekao je Blinken.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je predsjednik SAD Džozef Bajden pozvao Amerikance u Ukrajini da odmah napuste zemlju, što je još jedan snažan javni signal da se rat možda približava.

Stejt department je 10. februara ponovio upozorenje da Amerikanci ne bi trebalo da putuju u Ukrajinu "zbog pojačanih prijetnji od ruske vojne akcije" i pozvao one koji su već tamo da je odmah napuste.

Američkim građanima u Ukrajini je poručeno da "budu svjesni da američka vlada neće moći da ih evakuiše u slučaju ruske vojne akcije bilo gdje u Ukrajini".

Krajem januara, Stejt department je odobrio odlazak osoblja iz američke ambasade u Kijevu, koje nije neophodno za hitne slučajeve i naložio članovima njihovih porodica da napuste zemlju.

Rusija je odbacila strahovanja zapadnih zemalja da bi mogla da izvrši invaziju na susjednu Ukrajinu.

SAD procjenjuju da je Rusija grupisala više od 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom.

Bonus video: