"MOĆAN I DOBAR ČOVJEK"

Tramp čestitao Si Đinpingu

"Neki će ga zvati kraljem Kine, ali on je predsjednik i mi imamo vrlo dobre odnose, što je pozitivno"
56 pregleda 0 komentar(a)
Si Đinping, Donald Tramp, Foto: Twitter
Si Đinping, Donald Tramp, Foto: Twitter
Ažurirano: 26.10.2017. 06:49h

Američki predsjednik Donald Tramp čestitao je kineskom predsjedniku Si Đinpingu povodom ponovnog izbora za generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK).

"Razgovarao sam s kineskim predsjednikom Sijem i čestito na izvanrednom usponu", tvitovao je američki predsjednik, povodom odluke Kongresa KPK da sadašnjeg lidera ponovo izabere za generalnog sekretara i upiše u program stranke.

On je naveo da je u razgovoru bilo riječi i o Sjevernoj Koreji i trgovini.

Tramp je nešto kasnije za kanal Foks biznis izjavio da je Si "moćan čovjek" i da "misli da je dobar čovjek".

"Neki će ga zvati kraljem Kine, ali on je predsjednik i mi imamo vrlo dobre odnose, što je pozitivno", dodao je američki predsjednik.

Tramp će se sastati sa Sijem početkom novembra u Pekingu, u okviru velike azijske turneje tokom koje će fokus biti sjevernokorejsko pitanje i nuklearni i balistički program Pjongjanga.

Centralni komitet KPK izabrao je Sija za generalnog sekretara kao i još pet stalnih članova Politbiroa, najviše instance vlasti u Kini.

Njegov izbor uslijedio je poslije odluke donijete u utorak da njegovo ime još dok je na vlasti bude upisano u program KPK, što je simboličan čin koji aktuelnog lidera stavlja u istu ravan s legendarnim liderom partije Mao Cedungom.

Preporučujemo za Vas