Stoltenberg upozorava: Stvarni rizik od novog oružanog sukoba u Evropi

"Broj ruskih trupa raste, a vrijeme upozorenja se smanjuje. Stoga nastavljamo da pozivamo Rusiju na deeskalaciju i da se u dobroj vjeri angažuje u političkom dijalogu sa NATO i saveznicima alijanse“, rekao je Stoltenberg

4865 pregleda 2 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Shutterstock
Stoltenberg, Foto: Shutterstock

Šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je na "stvarni rizik od novog oružanog sukoba u Evropi", pošto i alijansa i Rusija povećavaju prisustvo svojih trupa oko Ukrajine.

Moskva ima oko 100.000 vojnika stacioniranih u blizini ukrajinske granice, a zapadni lideri održavaju pregovore sa Rusijom strahujući od napada.

Moskva negira mogućnost invazije na Ukrajinu.

U Rumuniju ove nedjelje stiže 1.000 dodatnih američkih vojnika zbog jačanja istočnog krila NATO-a, dok se više vojnika i opreme takođe šalje u druge zemlje istočne Evrope.

"Postoji realan rizik od novog oružanog sukoba u Evropi. Broj ruskih trupa raste, a vrijeme upozorenja se smanjuje", rekao je Stoltenberg novinarima nakon posjete sa rumunskim predsjednikom Klausom Johanisom bazi Mihail Kogalniceanu blizu Crnog mora.

"U isto vrijeme nemamo nikakvu sigurnost i stoga nastavljamo da pozivamo Rusiju na deeskalaciju i da se u dobroj vjeri angažuje u političkom dijalogu sa NATO i saveznicima alijanse“, dodao je on.

Američki predsjednik Džo Bajden objavio je prošle nedjelje da šalje 1.000 vojnika u Rumuniju i 2.000 u Poljsku.

Oni koji stižu u Rumuniju se prebacuju iz baze u Njemačkoj.

Francuski predsjednik Emanuel Makron takođe je rekao da je spreman da pošalje stotine vojnika u Rumuniju pod komandom NATO-a.

Rumunija, članica NATO-a od 2004. godine, već ima oko 900 američkih vojnika, kao i 140 italijanskih i 250 poljskih vojnika.

Bonus video: