Ontario proglasio vanredno stanje zbog protesta protiv epidemioloških mjera

Viseći most Ambasador koji Ontario povezuje sa Detroitom u SAD, presudan je za automobilsku industriju, ali i za američke bolnice u kojima radi velik broj medicinskog osoblja iz Kanade. Blokada na kanadskoj granici prijeti i trgovinskim lancima

2337 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Premijer kanadske savezne države Ontario Daglas Ford proglasio je vanredno stanje, zbog protesta protiv Kovid-19 ograničenja, koja traju već dvije sedmice, prenosi Hina.

Stanonvici Kanade koji protestuju i dalje odbijaju da deblokiraju saobraćaj, a ključan je most Ambasador, najvažniji za trgovinu između Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

Premijer Ford (Konzervativna stranka) rekao je da će demostrantima jasno dati do znanja da je "protivzakonito" blokirati ključnu infrastrukturu.

"Biće posljedica i one će biti oštre", poručio je Ford.

Demonstrantima prijeti kazna do godine zatvora i 100.000 dolara novčane globe.

Osim što su krajem januara, kada je počela pobuna protiv epidemioloških mjera, zauzeli saobraćajnice u glavnom gradu Otavi, vozači kamiona i oni koji ih podržavaju žele da udare na ekonomiju paralizujući i neke glavne trgovačke rute.

Viseći most Ambasador koji Ontario povezuje sa Detroitom u SAD, presudan je za automobilsku industriju, ali i za američke bolnice u kojima radi velik broj medicinskog osoblja iz Kanade.

Blokada na kanadskoj granici prijeti trgovinskim lancima koji su već oslabljeni zbog nestašice i kašnjenja povezanog sa pandemijom, upozorio je početkom sedmice Brajan Kingston, predsjednik Kanadskog udruženja proizvođača automobila, zatraživši prekid protesta.

Oko 40.000 ljudi svakodnevno prolazi tim mostom i preveze se robe u vrijednosti 323 miliona američkih dolara.

Kanadski pokret nazvan u početku "konvoj slobode" bio je namjprije usmjeren protiv odluke po kojoj se vozači kamiona moraju da se vakcinišu ako žele da prđu granicu sa SAD.

Ipak, ubrzo je prerastao u proteste protiv epidemioloških mjera i protiv vlade, inspirisao je i stanovnike Novog Zelanda, a slična akcija počela je i u Francuskoj, gdje je u Parizu policija proglasila zabranu protesta zbog "opasnosti remećenja javnog reda".

Bonus video: