Mjanmar: Vojna hunta organizovala paradu, protivnici pozvali na bojkot

General Hlaing vođa hunte koja je prošle godine vojnim uradom preuzela vlast od izabrane vlade Aung San Su Ći, pohvalio je manjine zbog potpisivanja Panglongskog sporazuma iz 1947, koji je trebalo da ujedini etničke grupe poslije višedecenijske britanske kolonijalne vladavine

2331 pregleda 2 komentar(a)
Hlaing, Foto: Reuters
Hlaing, Foto: Reuters

Šef vojne vlade Mjanmara Min Aung Hlaing apelovao je danas na nacionalno jedinstvo među pobunjenim etničkim manjinama dok je predvodio paradu povodom 75. godišnjice sticanja nezavisnosti od Velike Britanije.

General Hlaing vođa hunte koja je prošle godine vojnim uradom preuzela vlast od izabrane vlade Aung San Su Ći, pohvalio je manjine zbog potpisivanja Panglongskog sporazuma iz 1947, koji je trebalo da ujedini etničke grupe poslije višedecenijske britanske kolonijalne vladavine.

On je naveo da sukobi sa manjinama tek treba da budu riješeni, rekavši da je to usporilo razvoj zemlje.

On je pratio paradu u glavnom gradu Nejpjidou.

Njegova vlada pokušava da oživi razgovore sa etničkim manjinama, pozivajući ih na novu rundu koja se poklapa sa godišnjicom nezavisnosti.

Protivnici vojne vlade pozvali su na bojkot ceremonije organizovane povodom godišnjice, koju su opisali kao rasipničku, posebno s obzirom da se zemlja još suočava sa pandemijom koronavirusa.

Poručili su građanima da ne uključuju televizore dok traje prenos parade i ne dijele fotografije na društvenim mrežama, jer bi to poslužilo jačanju imidža Min Aung Hlainga.

Bonus video: