Policija ukljanja demonstrante koji su blokirali granicu između Kanade i SAD

Važni most Ambasador svakodnevno koristi više od 40.000 putnika i turista, zajedno sa kamionima koji u prosjeku dnevno prevoze robu u vrijednosti od 323 miliona dolara - što je oko jedne četvrtine trgovine između SAD i Kanade

11290 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Policija je počela da ukljanja demonstrante koji su blokirali glavni prelaz između Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon višednevnih protesta kamiondžija protiv kovid mjera na mostu Ambasador u Ontariju, presudom suda naređeno im je da se raziđu.

Važna trgovačka ruta povezuje Vindsor, kanadske pokrajine Ontario, sa Detroitom, američke savezne države Mičigen.

Protesti kamiondžija protiv ograničenja zbog pandemije Kovid-19 i na drugim su graničnim prelazima, kao i u prijestolnici Otavi, koja je već dvije sedmice zakrčena kamionima.

Ranije je kanadska pokrajina Ontario proglasila vanredno stanje zbog protesta kamiondžija koji paralizuju glavni grad i ometaju trgovinu sa SAD, a premijer Daglas Ford obećao je da će učiniti sve što je potrebno da okonča blokade.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je 11. februara, nakon razgovora sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, da se "okupacija" Otave i blokade vitalnih trgovinskih veza sa SAD moraju okončati.

Važni most Ambasador svakodnevno koristi više od 40.000 putnika i turista, zajedno sa kamionima koji u prosjeku dnevno prevoze robu u vrijednosti od 323 miliona dolara - što je oko jedne četvrtine trgovine između SAD i Kanade.

Višednevne granične opstrukcije već su imale veliki uticaj, a nekoliko proizvođača automobila bilo je primorano da smanji proizvodnju, što je izazvalo strahove da bi to moglo da utiče na ekonomski oporavak Kanade od pandemije.

Trudo je pod pritiskom da stavi situaciju pod kontrolu, a Vašington poziva svog sjevernog susjeda da iskoristi federalna ovlašćenja kako bi prekinuo blokade.

Ford, koji se suočava sa izborima u junu, takođe je nekoliko dana na udaru kritika zbog svoje neaktivnosti da okonča blokadu.

Pokret kamiondžija prerastao je proteklih sedmica u širi protest protiv ograničenja vezanih za Kovid-19 i Trudove vlade - i izazvao skupove solidarnosti širom zemlje i inostranstva.

Bonus video: