šest dana kampuju ispred parlamenta u Velingtonu

Novi Zeland: Demonstrante protiv vakcina nije obeshrabrio ciklon, igrali uz muziku koja je trebalo da ih otjera

Zamjenik premijera Grant Robertson rekao je na televiziji da svaki Novozelanđanin ima prava na mirne proteste, ali je ocijenio da su ove demonstracije otišle mnogo dalje od toga

4203 pregleda 3 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Screenshot/Youtube
Sa protesta, Foto: Screenshot/Youtube

Ciklon Dovi koji je danas doveo do prekida struje, klizišta i brojnih evakuacija širom Novog Zelanda nije obeshrabrio demonstrante protiv vakcina koji šest dana kampuju ispred parlamenta u Velingtonu.

Stotine demonstranata inspirisani kanadskim konvojima vozača kamiona protiv zdravstvenih mjera igrali su u blatu uz muziku koja je trebalo da ih otjera.

Čak ni ponuda za pregovore britanskog pjevača Džejmsa Blanta nije uspjela da okonča ćorsokak u kome su se našle vlasti u Velingtonu.

Zamjenik premijera Grant Robertson rekao je na televiziji da svaki Novozelanđanin ima prava na mirne proteste, ali je ocijenio da su ove demonstracije otišle mnogo dalje od toga.

"Smatram da je retorika ovih demonstracija jako zabrinjavajuća... ima nešto tužno, postoji element teorije zavjere u koju su ljudi dozvolili da se uvuku", rekao je on.

Po ugledu na kanadske vozače kamiona koji parališu glavni grad Kanade Otavu, novozelandski demonstrati protive se drastičnim antikovid mjerama koje je vlada uvela i traže okončanje obavezne vakcinacije za osobe koje rade u određenim sektorima kao što je zdravstvo.

Njihova odlučnost je izgleda pojačana poslije intervencije policije u četvrtak kada je uhapšeno 122 ljudi.

Od tada je policija prestala da hapsi i vlasti su pokušale da obeshrabre demonstrante aktiviranjem automatskih prskalica za vodu.

Čak i prije nego što je stigao ciklon Dovi travnjaci ispred Parlamenta pretvoreni su u blatnjavu površinu.

Šef policije rekao je da policija nastavlja da ispituje opcije za rješenje problema dok predsjednik Parlamenta Trevor Malard pušta preko razglasa muziku kao što je "Makarena" i poruke vlade demonstrantima. Demonstranti uzvraćaju puštanjem sopstvene omiljene muzike.

Vjetrovi su dostigli jačinu od 130 kilometara na čas u Velingtonu i drugim djelovima arhipelaga, a policija je pozvala stanovništvo da izbjegava svako kretanje koje nije neophodno. Brojni putevi su blokirani zbog klizišta, a sjeverno od Velingtona kuće su evakuisane.

U više oblasti prijavljeni su kvarovi struje i vatrogasci su intervenisali zbog drveća koje je palo na kuće i električne vodove, krovovi su odnijeti i više područja je poplavljeno.