Premijer Izraela putuje u istorijsku posjetu Bahreinu

Naftali Benet će se sastati sa vladarom Bahreina, kraljem Hamadom bin Isom Al Kalifom i prestolonasljednikom i premijerom Salmanom bin Hamadom Al Kalifom

583 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Premijer Izraela Naftali Benet otputovaće večeras u jednodnevnu posjetu Bahreinu, najavio je njegov kabinet.

Kako je navedeno, to je prva javna posjeta jednog premijera Izraela ostrvskoj zemlji Zaliva koja je normalizovala odnose s Izraelom 2020. godine.

Benet će se sastati sa vladarom Bahreina, kraljem Hamadom bin Isom Al Kalifom i prestolonasljednikom i premijerom Salmanom bin Hamadom Al Kalifom.

Benetov kabinet je najavio da će tema razgovora biti produbljenje bilateralnih veza poslije potpisivanja takozvanih Sporazuma Avram o normalizaciji odnosa, prenijeli su izraelski mediji.

Razgovaraće se takođe o ekonomskim i diplomatskim pitanjima, uključujući tehnološke inovacije.

Premijer Izraela će se sastati i sa bahreinskim ministrima finansija, spoljnih poslova, industrije i transporta i članovima male jevrejske zajednice.

On je već posjetio drugu zemlju Zaliva, takođe potpisnicu Sporazuma Avram, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), u decembru.

Posjeti Beneta Bahrenu prethodila je nedavna posjeta ministra odbrane Izraela Benija Ganca (Benny Gantz) toj zemlji i potpisivanje bezbjednosnog sporazuma.

Benet će posjetiti Bahrein u vrijeme pojačane napetosti u odnosima sa Iranom zbog nuklearnog programa te zemlje.

I Izrael i Bahrein smatraju Iran neprijateljem.

Za kraljevinu Bahrein Islamska Republika Iran predstavlja stalnu prijetnju stabilnosti, jer Iran godinama podržava revolucionarne grupe u toj zemlji, komentarišu izraelski mediji.

Bonus video: