Sin lidera Turkmenistana nominovan za predsjednika te zemlje

"Na vanrednom kongresu Demokratske partije Turkmenistana održanom u Ashgabatu, zamjenik premijera, Serdar Berdimuhamedov, predložen je za predsjedničkog kandidata", rekao je spiker državne televizije

4271 pregleda 2 komentar(a)
Serdar Berdimuhamedov, Foto: Printscreen YouTube/ Azatlyk Radiosy
Serdar Berdimuhamedov, Foto: Printscreen YouTube/ Azatlyk Radiosy

Sin turkmenistanskog lidera Gurbangulija Berdimuhamedova nominovan je kao kandidat na prijevremenim predsjedničkim izborima, javili su državni mediji u ponedeljak.

"Na vanrednom kongresu Demokratske partije Turkmenistana održanom u Ashgabatu, zamjenik premijera, Serdar Berdimuhamedov, predložen je za predsjedničkog kandidata", rekao je spiker državne televizije.

Nominacija je uslijedila nekoliko sati nakon što je Centralna izborna komisija pokrenula prvu fazu kampanje na prijevremenim predsjedničkim izborima.

Tri dana ranije, dugogodišnji autoritarni lider Gurbanguli Berdimuhamedov (64), na vanrednom sastanku Gornjeg doma parlamenta rekao je da se namjerava povući kako bi vlast prepustio "mladim liderima".

Odluka o nominaciji 40-godišnjeg Serdara Berdimuhamedova donesena je na kongresu vladajuće Demokratske partije Turkmenistana 14. februara nakon što su izborni zvaničnici najavili otvaranje procesa nominacije kandidata.

Kandidate predlažu tri registrovane političke stranke.

Druge dvije stranke u izuzetno izolovanoj energetski bogatoj zemlji su Agrarna partija Turkmenistana i Partija industrijalaca i preduzetnika Turkmenistana. Lojalni su vladajućoj stranci.

Prijevremeni predsjednički izbori će se održati 12. marta.

Već godinu dana kruže glasine da će Berdimuhamedov pokušati prenijeti vlast na sina Serdara, koji je u septembru napunio 40 godina, dostigavši zakonski starosnu dob da postane predsjednik.

Serdar Berdimuhamedov izronio je na turkmensku političku scenu prošle godine nakon što je imenovan za zamjenika premijera, jednu od nekoliko zvaničnih funkcija koje sada obnaša. Član je i Vijeća državne sigurnosti.

Ako bi naslijedio svog oca, Serdar Berdimuhamedov bi preuzeo jednu od najsiromašnijih nacija u Euroaziji, uprkos njenim ogromnim energetskim resursima, uključujući prirodni gas.

Bonus video: