Protesti protiv kovid mjera: "Konvoj slobode" stigao do Izraela

“Svi smo se ovdje okupili zbog slobode. Sva ova svjetina već dvije godine ludi od svih mjera i svih stvari koje nam ne dopuštaju da živimo slobodni kakvi smo rođeni”

4892 pregleda 2 komentar(a)
Sa današnjeg protesta, Foto: Reuters
Sa današnjeg protesta, Foto: Reuters

Stotine vozila kretalo se glavnim autoputem od Tel Aviva do Jerusalima prije nego što su se vozači zaustavili ispred izraelskog parlamenta u protestu protiv kovid mjera po uzoru na demonstracije u Kanadi, prenosi N1 Hrvatska.

Ostali demonstranti stajali su na nadvožnjacima i raskrsnicama dok je prolazio takozvani “Konvoj slobode”. Sa vozila su se vijorile izraelske i kanadske zastave i transparenti.

“Sloboda ne izgleda ovako”, pisalo je na transparentu uz fotografiju djevojke s maskom.

Demonstranti su izvan parlamenta trubili i bubnjali te pozvali na ukidanje ograničenja u pandemiji.

“Svi smo se ovdje okupili zbog slobode. Sva ova svjetina već dvije godine ludi od svih mjera i svih stvari koje nam ne dopuštaju da živimo slobodni kakvi smo rođeni”, rekao je Džonatan Deporto (39).

Izrael je nedavno prestao tražiti potvrdu vakcinacije za ulazak u restorane, bioskope, teretane i hotele jer se počeo smanjivati broj dnevnih zaraza omikronom.

No maske su još uvijek obvezne u javnim zatvorenim prostorima, uključujući škole, trgovine i zdravstvene ustanove.

“Konvoj slobode” u Kanadi od kraja januara paralizuje prijestolnicu Otavu. Demonstranti su predvođeni kamiondžijama koji se protive obaveznoj vakcinaciji, odnosno obaveznom karantinu za nevakcinisane vozače kamiona koji prelaze granicu. Slični protesti održani su u Francuskoj proteklog vikenda.

Bonus video: