Cijene nafte rastu zbog geopolitike

Iz OPEK-a poručili da ne bi mogli nadomjestiti proizvodnju nafte u slučaju da dođe do poremećaja u snabdijevanju iz Rusije

6429 pregleda 2 komentar(a)
Ministar energetike UAE Suhail al Mazrui, Foto: Rojters
Ministar energetike UAE Suhail al Mazrui, Foto: Rojters

Tenzije između Rusije i Zapada podstiču rast cijena nafte, a ne suštinska nestašica goriva koja bi opravdala povećanje proizvodnje od strane članica OPEK plus grupe, kazao je juče ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al Mazrui.

”Izgleda da se ovdje ne radi o ponudi i potražnji”, kazao je novinarima na marginama događaja u Egiptu. “Glavni uzrok su geopolitičke tenzije, zbog toga su cijene danas tako visoke”.

Mazrui je kazao da je mjesečno povećanje proizvodnje od 400 000 barela dnevno država izvoznica nafte i saveznika na čelu sa Rusijom pomoglo da se ispuni povećana potražnja za naftom.

Cijena sirove nafte juče je iznosila 96 dolara po barelu, najviše u zadnjih sedam godina, što je reakcija na strahove da bi moguća ruska invazija na Ukrajinu mogla izazvati američke i evropske sankcije koje bi poremetile izvoz nafte.

Prošle nedjelje, Međunarodna agencija za energetiku (IAE) saopštila je da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati mogu pomoći u smirivanju tržišta ukoliko budu pumpale više nafte.

Mazrui je kazao da je teško predvidjeti uticaj geopolitike na cijene nafte, ali je kazao da je on među onima koji ne očekuju da Rusija napadne Ukrajinu. “Mislim da ovo ne treba eskalirati više od onoga što je rečeno. Ono što čujemo je da ne postoji namjera za invazijom i ja smatram da je to utješno”, kazao je on.

Takođe je kazao da ukoliko tenzije rezultiraju poremećajem u snabdijevanju, zemlje proizvođači nemaju kapaciteta da to kompenzuju.

”Niko u OPEK plusu ne može da nadomjesti tu proizvodnju”, dodao je Mazrui, govoreći o potencijalnim poremećajima u snabdijevanju iz Rusije.

Generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo, koji je prisustvovao istom događaju u Kairu, kazao je da je on “optimističan u razumnoj mjeri” da će globalni lideri smiriti tenzije oko Ukrajine.

Barkindo je kazao da su pojedine članice OPEK-a plus imale problema da ispune ciljeve i da je tržištu nafte potreban svaki barel.

Bonus video: