Kanada: Vlada dobila vanredna ovlašćenja kako bi se zaustavio "Konvoj slobode"

Zvaničnici nisu naznačili kada i gdje će početi obračuni protiv samozvanog "Konvoja slobode" i da se još radi na konačnim detaljima o tome gdje će biti zabranjene zone

3353 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Kanadski premijer Džastin Trudo donio je odluku da vladi da vandredna ovlašćenja kako bi zaustavila proteste kamiondžija i građana nezadovoljnim mjerama protiv korone.

Kanadski ministar javne bezbjednosti Marko Mendičino rekao je da je vrijeme da policija počne da koristi svoja široka ovlašćenja data kanadskim Zakonom o vanrednim situacijama.

"Dali smo nova ovlašćenja policiji i ona nam je potrebna da sada obavi posao", rekao Mendičino nakon što je Trudo objavio da zakon dozvoljava vladi da zabrani blokade i da uklanja kamione.

Zvaničnici nisu naznačili kada i gdje će početi obračuni protiv samozvanog "Konvoja slobode" i da se još radi na konačnim detaljima o tome gdje će biti zabranjene zone.

Vlada će moći da zabrani blokade na graničnim prelazima, aerodromima i u glavnom gradu Otavi, da zamrzne lične i poslovne bankovne račune kamiondžija i suspenduje njihove dozvole.

Takođe može angažovati šlep službe da pomjere velike prepreke sa raskrsnica i iz naselja. Do sada neke kompanije za vuču nisu bile voljne da sarađuju zato što podržavaju kamiondžije ili iz straha od nasilja.

Od kraja januara, demonstranti u kamionima i drugim vozilima zatvorili su ulice Otave i blokirali granični prelaz sa SAD nezadovoljni obavezom vakcinacije za vozače kamiona kao i drugim ograničenjima ali i premijerom Trudoom.

Trudo je odluku donio uslijed rastućih frustracija neuspjehom vlade i dan nakon što je Kraljevska kanadska konjička policija uhapsila 11 osoba na blokiranom graničnom prelazu u Kutsu u državi Alberti i zaplijenila njihove zalihe oružja i municije.

Najprometniji i najvažniji granični prelaz između Kanade i SAD most Ambasador ponovo je otvoren u nedelju nakon što je policija uhapsila desetine demonstranata.

Vlasti su takođe saopštile da se saobraćaj ponovo odvija na graničnom prelazu Pacifičkog autoputa južno od Vankuvera.

Bonus video: