Bivši predsjednik Hondurasa uhapšen na zahtjev SAD, optužen za trgovinu drogom i oružjem

Ministar bezbjednosti Hondurasa Ramon Sabijon, rekao je da se Ernandes dogovarao sa "kartelima da trguje (drogom) i korumpira mnoge javne institucije, što je dovelo do pogoršanja socijalne situacije i narušilo primjenu pravde u Hondurasu"

4147 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija u Hondurasu uhapsila je danas bivšeg predsjednika Huana Orlanda Ernandeza u njegovom domu poslije zahteva vlade SAD za njegovim izručenjem zbog optužbi o trgovini drogom i oružjem.

Ernandez je uhapšen manje od tri nedjelje od kada je napustio predsjedničku funkciju poslije više godina optužbi tužilaca SAD o njegovim navodnim vezama sa trgovinom drogom.

Sudija u Hondurasu izdao je danas nalog za hapšenje Ernandeza (2014-2022), čije izručenje traže SAD zbog optužbi za trgovinu drogom, objavio je portparol Vrhovnog suda Hondurasa.

Sudija je zadužen da odluči da li će izdati nalog za hapšenje, i nalog je izdat, rekao je portparol na konferenciji za novinare. Oko 600 policajaca opkolilo je dom Ernandeza od sinoć kada su SAD predale sudskim vlastima Hondurasa zahtjev za izručenje.

Poslije više godina spekulacija SAD su zvanično zatražile hapšenje i izručenje Ernandeza manje od tri nedjelje od kada je otišao sa funkcije.

Ernandez je napustio svoj dom okružen policijom, sa lisicama na rukama i člancima, i sa pancirom na sebi. Ušao je u policijsko vozilo i odvezen je. Policijski helikopter koji je čekao u blizini je poletio i izgleda da je pratio konvoj.

Huan Orlando Hernandez
foto: Reuters

Ministar bezbjednosti Hondurasa Ramon Sabijon, koga je Ernandez smijenio sa mjesta šefa Nacionalne policije 2014, rekao je da se Ernandez dogovarao sa "kartelima da trguje (drogom) i korumpira mnoge javne institucije, što je dovelo do pogoršanja socijalne situacije i narušilo primjenu pravde u Hondurasu".

On je rekao da su glavne optužbe protiv Ernandeza u SAD-u trgovina drogom, upotreba oružja za trgovinu drogom i dosluh za upotrebu oružja u trgovini drogom.

Huan Orlando Hernandez
foto: Reuters

Američki tužioci u Njujorku su više puta optužili Ernandeza da je bio saučesnik za vrijeme suđenja njegovom bratu 2019. za trgovinu drogom, navodeći da je njegov politički uspon podstaknut profitom od droge.

Njegov brat Huan Antonio Ernandez zvani Toni osuđen je na doživotni zatvor zbog optužbi za trgovinu drogom i oružjem u martu 2021. godine. Tužilac je rekao da su njegovi zločini "trgovina drogom koju sponzoriše država".

Bonus video: