SAD optužuju Kinu da nije ispunila obaveze prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika saopštila je da je Kina umjesto da otvori svoja tržišta stranoj konkurenciji zadržala i proširila svoj netržišni pristup privredi i trgovini

3277 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države optužile su Kinu da nije ispunila svoje obaveze prema Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i saopštile da istražuju nove načine za borbu protiv agresivne kineske trgovinske prakse.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika saopštila je danas u svom godišnjem izvještaju o usklađenosti Kine sa pravilima STO da se Kina drži datih obećanja pri pridruživanju 2001. godine.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika saopštila je da je Kina umjesto da otvori svoja tržišta stranoj konkurenciji zadržala i proširila svoj netržišni pristup privredi i trgovini.

Navodi se i da kineska politika i praksa dovode u pitanje premisu pravila STO i nanose ozbiljnu štetu radnicima i preduzećima širom svijeta.

SAD su ponovile dugogodišnje optužbe da Kina koristi subvencije da favorizuje svoje kompanije na račun stranih, da preplavljuje svjetsko tržište jeftinim čelikom i aluminijumom i primorava strane kompanije da svoju tehnologiju predaju kao cijenu pristupa kineskom tržištu.

Američka trgovinska kancelarija saopštila je da nastavlja razgovare sa Kinom o postizanju stvarnih promjena u njenom ekonomskom i trgovinskom režimu.

Navodi se i da SAD istražuje nove načine i koriste strateške alate domaće trgovine po potrebi kako bi postigle ravnopravnije uslove u odnosu na Kinu za američke radnike i kompanije.

Izražavajući pritužbe na Kinu bivši predsjednik SAD Donald Tramp je uveo poreze na oko 360 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz a te poreze nameće i Bajdenova administracija.

Da bi smanjile tenzije SAD i Kina su u januaru 2020. postigle takozvani trgovinski sporazum prve faze u kome su se Kinezi složili da povećaju kupovinu američkog poljoprivrednog izvoza.

Petersonov institut za međunarodnu trgovinu izračunao je u prošlonedeljnom izvještaju da je Kina kupila samo 57 odsto američkog izvoza od onoga na šta se obavezala.

Bonus video: