„Izuzetno blizak” susret aviona SAD i Rusije iznad Mediterana

„Iako niko nije povrijeđen, interakcije poput ovih bi mogle rezultovati pogrešnim procjenama i greškama koje vode do opasnijih ishoda,” rekao je portparol Pentagona

20464 pregleda 14 komentar(a)
P-8A „Posejdon” američke mornarice, Foto: Reuters
P-8A „Posejdon” američke mornarice, Foto: Reuters

Ruski vojni avioni su se približili letjelicama američke mornarice u Sredozemnom moru za vikend, saopštio je danas Pentagon, u vrijeme povišenih tenzija oko vojnog nagomilavanja Rusije uz njenu granicu sa Ukrajinom.

Susret je bio „izuzetno blizak”, objavio je CNN, pozivajući se na američke zvaničnike.

Ti izvori su ruske manevre opisali kao „nebezbjedne i neprofesionalne”.

Takve interakcije nisu rijetke između i SAD i Rusije, ali ona dolazi u posebno osjetljivom trenutku i usred povećane zabrinutosti povodom bilo kakvih incidenata ili pogrešnih procjena, navodi Rojters.

Ruski avioni su se približili grupi od tri patrolna aviona P-8A američke mornarice dok su letjeli u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Mediterana.

„Iako niko nije povrijeđen, interakcije poput ovih bi mogle rezultovati pogrešnim procjenama i greškama koje vode do opasnijih ishoda,” rekao je portparol Pentagona Majk Kafka.

On je za CNN izjavio da su preko diplomatskih kanala iznijeli zabrinutost ruskim zvaničnicima.

Iako su SAD saopštile da neće slati američke trupe u Ukrajinu ako je Rusija napadne, Vašington je poslao hiljade dodatnih vojnika u istočnu Evropu.

Predsjednik SAD Džo Bajden upozorio je u utorak da je više od 150.000 ruskih vojnika i dalje nagomilano duž granica Ukrajine.

Bonus video: