Libanski Hezbolah tvrdi da proizvodi vojne dronove i posjeduje tehnologiju za unapređenje raketa

"Imamo sposobnost da pretvorimo rakete koje posjedujemo u hiljade precizno navođenih raketa"

3123 pregleda 0 komentar(a)
Nasralah, Foto: Reuters
Nasralah, Foto: Reuters

Lider libanskog Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah izjavio je danas da ta ekstremistička organizacija proizvodi vojne dronove i posjeduje tehnologiju koja može da unaprijedi hiljade raketa u precizno navođenu municiju.

Nasralah je u televizijskom obraćanju, povodom obilježavanja godišnjice ubistva nekih od najviših političkih i vojnih vođa organizacije, rekao da Hezbolah unapređuje svoje vojne sposobnosti i otkrio da su prošlog ljeta borci organizovali najveću obuku od osnivanja 1982.

"Imamo sposobnost da pretvorimo rakete koje posjedujemo u hiljade precizno navođenih raketa", rekao je Nasralah.

Ta njegova izjava, kako se čini, predstavlja nagovještaj da izraelski udari iz vazduha tokom proteklih godina nisu spriječili Hezbolah da nabavi takve rakete.

"Davno smo počeli da proizvodimo dronove u Libanu. Oni koji žele da ih kupe mogu da se prijave", rekao je Nasralah.

Proiranski šiitski Hezbolah, koji je 2006. godine mjesec dana ratovao protiv Izraela, sada se bori na strani snaga predsjednika Sirije Bašara Asada u građanskom ratu u toj zemlji.

Izrael je u proteklih deset godina, koliko traje sirijski građanski rat, izveo stotinu udara na mete unutar područja koje kontroliše vlada u Damasku.

Izraelski lideri rijetko preuzimaju odgovornost i diskutuju o takvim operacijama, ali su potvrdili da su mete baze milicija povezanih s Iranom, poput Hezbolaha.

Kako je navedeno napadaju se punktovi i konvoji s oružjem za koje se vjeruje da je namijenjeno takvim organizacijama.

Izrael takođe upozorova da neće tolerisati iransko vojno prisustvo na svojoj sjevernoj granici i opravdava udare na postrojenja i skladišta oružja u Siriji.

Bonus video: