Bajden će za odbranu od Kongresa da zatraži više od 770 milijardi dolara

Pentagon želi da modernizuje vojsku, a planirani proračun uključuje i plate zaposlenih Ministarstva odbrane, izdvajanja za tenkove i F-35 avione, sredstva za programe nuklearnog naoružanja, te finansiranje aktivnosti ostalih agencija poveznih sa resorom nacionalne odbrane

4198 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američki predsjednik Džo Bajden zatražiće od američkog Kongresa proračun za odbranu za sljedeću fiskalnu godinu u iznosu većem od 770 milijardi dolara, s obzirom na to da Pentagon želi da modernizuje vojsku, navode tri izvora uključena u pregovore, a prenosi Hina.

Novi bi proračun mogao da premaši onaj koji je svojevremeno zatražio bivši predsjednik Donald Tramp. Ministar obrane Lojd Ostin i Kancelarija za upravljanje i proračun saglasili su se da proračun za odbranu treba da bude veći od 770 milijardi dolara, ali se još razgovara o tačnom iznosu prije nego što se Kongresu pošalje zvanični zahtjev.

Planirani proračun za odbranu uključuje plate zaposlenih Ministarstva odbrane, izdvajanja za tenkove i F-35 avione, koje proizvodi "Lockheed Martin" kompanija, sredstva za programe nuklearnog naoružanja te finansiranje aktivnosti ostalih agencija poveznih sa resorom nacionalne odbrane.

Bijela kuća je prošle sedmice odgovorila Pentagonu na zahtjev o većem proračunu, a nje su brojke manje-više usklađene sa onima koje je naveo Ostin.

Među prioritetima novog proračuna su gradnja brodova, razvoj svemirskog programa te modernizacija podmornica sa balističkim projektilima, bombardera i kopnenih projektila.

Dalje se navodi da je modernizacija nuklearnog programa neizbježna zbog planova Pentagona o daljem investiranju u istraživanje i razvoj nuklearnog oružja kako bi Sjedinjene Američke Države bile spremne za buduće potencijalne sukobe sa Kinom i Rusijom.

"Zahvaljujući gornjoj granici iznad 770 milijardi dolara, administracija neće biti primorana na teške kompromise u proračunu", rekao je Tod Harison, direktor analize proračuna za odbranu u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

Harison dodaje da će Pentagon imati prostora za povišice te za finansiranje programa za modernizaciju naoružanja, pogotovo u području nuklearne modernizacije, svemira, upravljanja i protivraketne odbrane.

Proračun za odbranu sastavljen tokom Trampove posljednje godine u Bijeloj kući iznosio je 752,9 milijarda dolara. Kongres je zatim povećao taj broj za 25 milijardi dolara, da bi konačno porastao na 778 milijardi dolara za fiskalnu 2022. godinu.

Bonus video: