Australija dodala Nacional-socijalistički poredak na listu terorističkih organizacija, planiraju da uvrste i Hamas

Sa Nacional-socijalističkim poretkom, koji se zalaže za globalni "rasni rat" i propast demokratskih društava, broj zabranjenih grupa u Australiji porastao na 28

3595 pregleda 1 komentar(a)
Endruz, Foto: Screenshot/Youtube
Endruz, Foto: Screenshot/Youtube

Australijske vlasti saopštile su danas da su na listu zabranjenih terorističih organizacija dodale ekstremističku američku desničarsku grupu Nacional-socijalistički poredak i da planiraju da uvrste palestinski Hamas jer raste zabrinutost zbog radikalizacije djece.

Nacional-socijalistički poredak, poznat kao Atomvafen divizija, pridružuje se islamističkim grupama Hajat Tahrir al-Šam i Huras al-Din na listi zabranjenih organizacija, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Karen Endruz.

Hamasovo vojno krilo, Hamasove brigade Iz al-Din al-Kasam, se vodi kao teroristička organizacija od 2003. godine.

Sa Nacional-socijalističkim poretkom, koji se zalaže za globalni "rasni rat" i propast demokratskih društava, broj zabranjenih grupa u Australiji porastao na 28.

Dvije islamističke grupe, obje aktivne u sirijskom građanskom ratu, biće dodate na listu u aprilu.

"Stavovi Hamasa i nasilnih ekstremističkih grupa koji su danas navedeni su duboko uznemirujući i za takve stavove nema mjesta u Australiji", rekla je Karen Endruz.

Australijska bezbjednosno-obavještajna organizacija saopštila je prošle nedjelje da su ograničenja uvedena zbog pandemije koronavirusa doprinijela povećanju radikalizacije na internetu posljednjih godina, jer izolovani ljudi provode više vremena na mreži.

Procenat novih istraga protiv terorizma u koje su uključeni maloljetnici porastao je sa manje od tri odsto na 15 odsto za samo nekoliko godina, dodala je organizacija.

Bonus video: