Otava: Policija prijeti demonstrantima hapšenjem, Trudo najavio aktivaciju rijetko korištenih ovlašćenja

Ministar za javnu bezbjednost Marko Mendicino optužio je ekstremističke grupe da pomažu organiziovati proteste u Otavi i na granici sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ponovivši sumnje da neki učesnici žele da zbace s vlasti liberalnu vladu

5105 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Demonstrante koji u glavnom kanadskom gradu Otavi sedmicama kamionima blokiraju centar grada protiveći se kovid mjerama, policija je pozvala da odstupe ili će ih uhapsiti, prenosi Hina.

Privremeni čelnik policije Stiv Bel obećao je da će u nadolazećim danima u potpunosti vratiti pod kontrolu gradsko središte i sve zauzete površine.

Ministar za javnu bezbjednost Marko Mendicino optužio je ekstremističke grupe da pomažu organizovanje protesta u Otavi i na granici sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ponovivši sumnje da neki učesnici žele da zbace s vlasti liberalnu vladu.

Policija je demonstrantima podijelila letke, pozvavši ih da smjesta prekinu s nezakonitim aktivnostima i napuste područje jer svako ko blokira ceste ili u tome pomaže drugome čini krivično djelo i može biti uhapšen.

U videu koji je na Tviteru objavio reporter CTV-a, istaknuta organizatorka protesta u Otavi, Tamara Lič zatražila je prekid vanrednog stanja, obveze vakcinisanja i kovid mjera.

Premijer Džastin Trudo najavio je da će aktivirati rijetko korištena ovlašćenja za vanredne situacije kako bi prekinuo proteste, a na to ga je navodno u konačnom navela frustracija zbog neuspjeha policije da prekine proteste.

Bonus video: