Gebrejesus: Planeti treba snažna i održivo finansirana Svjetska zdravstvena organizacija

"Svaki napori za poboljšanje upravljanja, sastava i finansiranja globalne zdravstvene sigurnosti mogu biti uspješni samo ako osnaže i ulogu SZO"

2757 pregleda 4 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: Shutterstock
Gebrejesus, Foto: Shutterstock

Napori za jačanje globalne zdravstvene sigurnosti u budućoj zdravstvenoj krizi uspjeće samo ako se osnaži i uloga Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, prenosi Hina.

Gebrejesus se video pozivom uključio na sastanak G20 u Indoneziji i odgovarao na predloge za osnivanje posebnog globalnog zdravstvenog fonda čiji bi zadatak bio isporuka sredstava za hitne slučajeve, vakcine i druge medicinske potrebe.

"Jasno je da u središtu ove arhitekture svijetu treba snažna i održivo finansirana Svjetska zdravstvena organizacija, sa svojim jedinstvenim mandatom, jedinstvenom tehničkom ekspertizom i jedinstvenim globalnim legitimitetom", rekao je Gebrejesus.

"Svaki napori za poboljšanje upravljanja, sastava i finansiranja globalne zdravstvene sigurnosti mogu biti uspješni samo ako osnaže i ulogu SZO", rekao je.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je na raspravi da "SZO mora da ostane u središtu globalne zdravstvene arhitekture", ali je dodao da moraju još više da rade na stvaranju snažnije arhitekture zdravstvenih politika".

Indonezija je ove godine domaćin G20, a ministar zdravlja te zemlje Budi Gunadi Sadikin prošle sedmice zapitao da li je SZO u najboljoj poziciji da prikupi kapital za globalni zdravstveni fond koji će biti zadužen za isporuku hitne pomoći, uključujući sredstva, vakcine i dijagnostiku tokom budućih pandemija.

Ministar zdravlja rekao je stranim novinarima da su zemlje, prema sadašnjem sastavu, "u osnovi same" kad je potrebno osigurati vakcine i vitalne medicinske potrepštine.

Sjedinjene Američke Države, najveći donator SZO, takođe se zalažu za posebni fond koji bi direktno kontrolisali donatori, a njime bi se finansirala prevencija i upravljanje zdravstvenim krizama.

Bonus video: