Hamenei: Iran ne želi nuklearno oružje nego energiju zbog očuvanja nezavisnosti

Sporazum iz 2015. ograničio je Iranu obogaćivanje uranijuma sa ciljem da mu se oteža proces nuklearnog naoružavanja. U zamjenu za to Iran je dobio ukidanje međunarodnih sankcija

1544 pregleda 0 komentar(a)
Hamenei, Foto: REUTERS
Hamenei, Foto: REUTERS

Iranski vođa ajatolah Ali Hamenei rekao je u da njegova zemlja želi i dalje da razvija nuklearni kapacitet - ne kao vrstu oružja već kao energiju zbog očuvanja nezavisnosti, prenosi Hina.

Hamenei je ovo saopštio usred pregovora sa svjetskim silama o obnavljanju nuklearnog sporazuma iz 2015.

Pregovori između Irana i Sjedinjenih Američkih Država održavaju se u Beču od aprila prošle godine, zbog bojazni od nuklearnog jačanja Irana što Zapad ocjenjuje nepopravljivim ako se uskoro ne postigne sporazum.

Ostale strane u tom sporazumu, iz kojeg se 2018. povukao tadašnji predsjednik SAD Donald Tramp, posreduju između Irana i Sjedinjenih Američkih Država. Nekoliko je izvora, među kojima su i iranski činovnici, izjavilo za Rojters da će sljedeći dani biti presudni u nastojanju premošćavanja nesuglasica među uključenim stranama.

"Prije ili kasnije trebaće nam mirnodopska nuklearna energija. Ako je ne budemo imali, biće ugrožena naša nezavisnost", rekao je najviši Hamenei u televizijskom govoru.

"Diplomatska nastojanja naše braće revolucionara u pokušaju da se riješe sankcija takođe su dobra stvar, ali glavni zadatak je neutralizacija sankcija", rekao je takođe Hamenei, pri čemu je mislio na dalekosežne sankcije njegovoj zemlji koje je ponono uveo Tramp i koje su još na snazi.

Iran je od 2019. postepeno sve više kršio granice postavljenje u starom sporazumu, tako što je obnavljao zalihe obogaćenog uranijuma, rafinirao ga, te instalirao napredne centrifuge za ubrzanje proizvodnje.

Sporazum iz 2015. ograničio je Iranu obogaćivanje uranijuma sa ciljem da mu se oteža proces nuklearnog naoružavanja. U zamjenu za to Iran je dobio ukidanje međunarodnih sankcija.

Hamenei je rekao da Iran nikada nije tražio nuklearno oružje bez obzira na takve optužbe koje dolaze od "neprijatelja" njegove države.

Bonus video: