Blinken: Rusija planira da stvori izgovor za napad na Ukrajinu; Veršinjin: Datum takozvane invazije je iza nas

Blinken je tokom sjednice Savjeta bezbjednosti UN rekao da je tu ne da započne, nego da spriječi rat

9275 pregleda 4 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken nazvao je ukrajinsko-rusku krizu "rizičnim momentom" tokom obraćanja Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku, dok je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova rekao je da su pokušaji da se okrivi Rusija "uzaludni i neosnovani", prenosi Radio televizija Srbije (RTS).

Kijev je zatražio da se održi sjednica Savjeta bezbjednosti na kojoj bi se raspravljalo o rezoluciji ruske Dume kojom se priznaje nezavisnost Luganska i Donjecka. U Donbasu novo kršenje primirja.

Blinken je tokom sjednice Savjeta bezbjednosti UN rekao da je tu ne da započne, nego da spriječi rat.

"Informacije koje sam ovdje iznio potvrđuju ono što smo mjesecima vidjeli kako se odvija pred našim očima. I zapamtite da, iako je Rusija u više navrata ismijavala naša upozorenja kao besmislice, ona je stalno gomilala više od 150.000 vojnika na ukrajinskim granicama, kao i sposobnosti za izvođenje velikog vojnog napada. Ne vidimo ovo samo mi. Saveznici i partneri vide istu stvar", rekao je Blinken.

Blinken je pozvao Rusiju da iskoristi diplomatiju kao rješenje za krizu.

"Ako Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu, onda ćemo odahnuti što je Rusija promijenila kurs i dokazala da su naša predviđanja pogrešna. To bi bio daleko bolji ishod od kursa na kojem se trenutno nalazimo, i rado ćemo prihvatiti svaku kritiku upućenu nama", naveo je Blinken.

On je nazvao ukrajinsko-rusku krizu "rizičnim momentom".

"Najneposrednija prijetnja miru i bezbjednosti je agresija Rusije na Ukrajinu koja se nazire. Ulozi idu daleko izvan Ukrajine. Ovo je trenutak opasnosti za živote i bezbjednost miliona ljudi, kao i za povelju Ujedinjenih nacija i međunarodni poredak zasnovan na pravilima koji čuva stabilnost širom svijeta. Moramo da ukažemo na to šta Rusija trenutno radi Ukrajini ", rekao je Blinken.

Blinken je rekao da obavještajni podaci jasno ukazuju da gomilanje ruskih snaga signalizira napad na Ukrajinu u "narednim danima", prenio je Si-En-En, navodi RTS.

Blinken je rekao da je poslao pismo ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i predložio da se sastanu naredne nedjelje.

Pozvao je Rusiju da jasno kaže tokom sastanka da neće izvršiti invaziju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Ne znamo tačno kako će se stvari odvijati, ali evo šta svijet može očekivati da će se odvijati. U stvari, upravo se odvija", rekao je Blinken.

Prvo, napominje, Rusija "planira da stvori izgovor za napad", prenosi Gardijan.

"To bi mogao biti nasilni događaj za koji će Rusija okriviti Ukrajinu ili optužba koju će Rusija iznijeti protiv ukrajinske vlade. Ne znamo tačno u kom će obliku to biti. To bi mogao biti izmišljeni takozvani teroristički bombaški napad unutar Rusije. Izmišljeno otkriće masovne grobnice, inscenirani napad dronom na civile ili lažni – čak i pravi – napad upotrebom hemijskog oružja. Rusija može opisati taj događaj kao etničko čišćenje ili genocid koji ismijava koncept koji mi u ovoj komori ne shvatamo olako", kazao je Blinken, prenosi RTS.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da se ukrajinska vlada ne pridržava obaveza iz sporazuma iz Minska i da su pokušaji da se okrivi Rusija "uzaludni i neosnovani", prenosi Si-En-En.

Veršinjin
Veršinjinfoto: Reuters

"Sve više mislimo da primjena sporazuma iz Minska nije nešto što je u planovima naših ukrajinskih susjeda. Sedam godina kasnije, jasno je da Ukrajina nije u potpunosti primijenila nijednu od odredbi iz paketa mjera, počevši od prve - prekida vatre", rekao je Veršinjin.

Veršinjin je odbacio tvrdnje da se Rusija ne pridržava obaveza, rekavši da za to "apsolutno nema osnova", s obzirom da se Rusija ne pominje u tekstu sporazuma.

"Pokušaji da se okrivi Rusija su uzaludni i neosnovani. A ovo samo krije cilj da se krivica prebaci sa Ukrajine. Moram da kažem da smo veoma razočarani stavom naših zapadnih kolega koji se trude da ne vide očigledne stvari", rekao je Veršinjin.

Predstavnik Rusije rekao je drugim govornicima da ne prave od sastanka "cirkus" i da ne iznose "neosnovane optužbe da će Rusija navodno napasti Ukrajinu".

"Davno smo sve razjasnili i objasnili. A najavljeni datum ove takozvane invazije je iza nas, tako da... moj savjet je da se ne dovodite u nezgodnu situaciju", rekao je Veršinjin.

Veršinjin je ponovio da ruske trupe na ukrajinskoj granici ostaju na ruskoj zemlji i izvode vježbe.

"Činjenica je da su ruske snage bile na ruskoj teritoriji i da su ostale na ruskoj teritoriji. Moja zemlja izvodi vježbe na našoj teritoriji u režimu koji smatramo potrebnim", istakao je Veršinjin.

Dodao je da je vlada njegove zemlje "spremna za dijalog... ne imitirajući dijalog, već pravi".

Bonus video: