Ostin: Putin upravo dobio ono što nije želio - jači NATO

"To što vidimo na granici sa Ukrajinom je da uprkos tome što je Rusija objavila da povlači svoje trupe ne vidimo korake koji bi vodili ka deeskalaciji. Istovremeno vidimo da se Rusija sprema neprestano za invaziju", kazao je američki ministar odbrane

5271 pregleda 4 komentar(a)
Ostin, Foto: REUTERS
Ostin, Foto: REUTERS

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je danas u Varšavi da nema još nikakvih dokaza da Rusija povlači svoje vojnike sa ukrajinskih granica, ali da i dalje ima vremena i prostora za diplomatsko rješenje, a ruskom predsjedniku Putinu umjesto invazije ponuđen je drugačiji, diplomatski put.

"Ponudili smo Putinu drugačiji put, a ne invaziju za to da pojačamo našu bezbjednost. Bez obzira na to kakve odluke donese predsjednik Rusije, SAD, Poljska i saveznici biće spremni. SAD istovremeno šalju pomoć Ukrajini da joj pomognu da se odbrani. Na sreću ni SAD ni Poljska nijesu u tome usamljeni. Cijeli NATO podržava Ukrajinu i suverenitet njene teritorije kao i pravo na izbor kakvim putem želi da krene u svojim odnosima sa susjedima ili političkim partnerima", kazao je Ostin na konferenciji za novinare sa poljskim resornim kolegom Marijušom Blaščakom.

Ostin je upozorio da bilo kakav napad Rusije na Ukrajinu ne samo da će izazvati sukob već će takođe pogaziti temeljni princip nepovrjedivosti teritorije i suvereniteta druge države.

"To što vidimo na granici sa Ukrajinom je da uprkos tome što je Rusija objavila da povlači svoje trupe ne vidimo korake koji bi vodili ka deeskalaciji. Istovremeno vidimo da se Rusija sprema neprestano za invaziju", kazao je američki ministar odbrane.

Lojd Ostin upozorio je da je u ovoj krizi ironija da je Putin upravo dobio ono što nije želio - jači NATO.

"Na istočnom krilu imamo daleko jači NATO i tako će i ostati", kazao je Ostin.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin i poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak potvrdili su da će SAD isporučiti Poljskoj 250 modernih tenkova abrams ali nijesu precizirali kada će biti pripremljen finalni ugovor i kada će biti isporučeni.

"U vrijeme krize koju je izazvala Rusija jako cijenim prisustvo američkih vojnika u Poljskoj. Ta podrška je izraz odgovornosti i odlučnog angažovanja SAD u bezbjednost Poljske i Evrope", kazao je ministar Blaščak.

Ostina danas prima i predsjednik Poljske Andžej Duda, a poslije će obići američke vojnike, pojačanja na istočnom krilu NATO u Poljskoj.

Bonus video: