Bajden potpisao zakon koji sprečava prekid finansiranja federalnih službi SAD

Posljednjih decenija Kongres je redovno mjesecima kasnio s donošenjem državnog budžeta. Sprečavanje prekida finansiranja federanih službi u posljednji čas je takođe učestalo, ali je uvijek neizvjesno

7730 pregleda 0 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD, Džo Bajden, potpisao je danas zakon donijet uz podršku obje partije o produženju finansiranja službi savezne države za tri nedjelje, kako bi Kongresu dao vremena da postigne dogovor o finansiranju federalnih agencija do kraja fiskalne godine, objavila je Bijela kuća.

Senat je tu mjeru odobrio u četvrtak sa 65 glasova "Za" i uz 27 glasova "Protiv", dok je Predstavnički dom Kongresa prošle nedjelje lako odobrio taj zakon. Obje stranke su zaključile da bi prekid u izbornoj godini bio politički štetan, posebno tokom pandemije i konfrontacije sa Rusijom zbog njene moguće invazije na Ukrajinu.

Obje strane se nadaju da će ta kratkoročna mjera biti posljednja takva jer pregovarači spremaju kompromisne zakone o finansiranju federalnih službi do 30. septembra. Otkako je vladina budžetska godina počela 1. oktobra 2021, savezne agencije funkcionišu na nivoima potrošnje odobrenim još u posljednjim nedjeljama predsjedavanja Donalda Trampa.

Novi zakoni o potrošnji biće za obje partije kompromisni, ali će omogućiti Bajdenu i njegovim Demokratama koji kontrolišu Kongres, da sprovedu prioritete potrošnje, a opozicionim Republikancima da obezbijede povećanje rashoda za odbranu što oni žele.

Posljednjih decenija Kongres je redovno mjesecima kasnio s donošenjem državnog budžeta. Sprečavanje prekida finansiranja federanih službi u posljednji čas je takođe učestalo, ali je uvijek neizvjesno.

Bonus video: