FBI pokreće jedinicu za kontrolu zloupotreba kripto valuta

VAXU tim će okupiti stručnjake za kripto valute, analizu blokčejna i zapljenu virtuelne imovine pod jednim krovom kako bi sproveli istragu i obučili članove FBI kako da se nose sa ovim rastućim prijetnjama

3089 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon porasta kriminala sa kripto valutama i ransomver napada, američki Federalni istražni biro (FBI) je otkrio svoje planove da pokrene novu jedinicu.

Jedinica će biti posvećena zaustavljanju sajber kriminalaca koji zloupotrebljavaju digitalne valute i nove tehnologije.

Na ovogodišnjoj Minhenskoj konferenciji o sajber bezbjednosti, zamjenica državnog tužioca u SAD Liza Monako najavila je formiranje jedinice za korišćenje virtuelne imovine (VAXU). Monako tvrdi da će se time spriječiti prevare i prijetnje koje zloupotrebljavaju inovacije, prenosi Nova.rs.

VAXU tim će okupiti stručnjake za kripto valute, analizu blokčejna i zapljenu virtuelne imovine pod jednim krovom kako bi sproveli istragu i obučili članove FBI kako da se nose sa ovim rastućim prijetnjama.

Jedinica VAXU će biti dio odjeljenja Ministarstva pravde. Krajem prošle godine je osnovan i tim za sprovođenje zakona vezanih za kriptovalute (NCET).

Kenet Polit, pomoćnik državnog tužioca iz Odjeljenja za krivična djela Ministarstva pravde SAD, pružio je dalji uvid u saopštenju za javnost zašto je NCET stvoren.

„Uz ubrzan razvoj digitalne imovine i tehnologije, primijetili smo porast zloupotrebe ovih inovacija od strane sajber kriminalaca. Oni nezakonito sprovode i podstiču sajber napade, ransomvere i sheme iznude. NCET će služiti kao centralna tačka za napore odjeljenja da se uhvati u koštac sa rastom kriminala koji uključuje ove tehnologije.“, istakao je Polit.

Bonus video: