"stanovništvo će biti testirano tri puta u martu"

Hongkong najavio testiranje cijele populacije na koronavirus

U velikoj mjeri se uskladio sa strategijom kontinentalne Kine nazvanom "nula kovida" koja ima za cilj potpuno suzbijanje epidemije, čak i kada mnoge druge države mijenjaju svoj pristup ka strategiji "život sa virusom"

3457 pregleda 1 komentar(a)
Keri Lam, Foto: Shutterstock
Keri Lam, Foto: Shutterstock

Hongkong će u martu testirati cijelu svoju populaciju od 7,5 miliona stanovnika na koronavirus, rekao je danas lider grada koji se bori sa najgorom epidemijom izazvanom omikron sojem.

Izvršna direktorka Hongkonga Keri Lam rekla je da će stanovništvo biti testirano tri puta u martu i da će kapacitet testiranja biti povećan na milion ili više osoba dnevno.

"Pošto imamo populaciju od oko 7 miliona ljudi, testiranje će trajati oko sedam dana", rekla je ona.

Hongkong je prijavio oko 5.000 novih infekcija koronavirusom dnevno od 15. februara što prijeti da optereti njegov zdravstveni sistem. Otkako je trenutni rast broja inficiranih počeo početkom godine, grad je zabilježio gotovo 54.000 infekcija i 145 smrtnih ishoda.

Nalog za testiranje širom grada dolazi nakon što su vlasti kontinentalne Kine prošle nedjelje poslale epidemiologe i zdravstvene radnike da pomognu u obuzdavanju epidemije u poluautonomnom kineskom gradu.

Hongkong se u velikoj mjeri uskladio sa strategijom kontinentalne Kine nazvanom "nula kovida" koja ima za cilj potpuno suzbijanje epidemije, čak i kada mnoge druge države mijenjaju svoj pristup ka strategiji "život sa virusom".

Zaključavanje čitavih gradova uvedeno je u brojnim djelovima Kine ali je Keri Lam rekla da se takva mjera trenutno ne razmatra u Hongkongu jer nije realna i negirala da centralna kineska vlada daje uputstva Hongkongu kako da se nosi sa epidemijom.

"Ponavljam da centralna vlada nikada nije izdala nikakva uputstva o našem protivepidemijskom radu. Ona nudi podršku po potrebi ili na naš zahtjev, ali, naravno, uvijek ćemo razmjenjivati stavove", rekla je Keri Lam.

Brz porast novih infekcija u gradu zaprijetio je da preplavi njegov zdravstveni sistem a zdravstveni zvaničnici su prošle nedjelje rekli da je već popunjeno 90 odsto kapaciteta bolnica i da su ustanove za izolaciju tj. prijem osoba pozitivnih na virus pune.

Aktuelne mjere kao što je zabrana objedovanja u restoranima poslije 18 sati, zabrana rada teretana i barova i zabrana letova iz zemalja koje su klasifikovane kao visoko rizične biće produžene do 20. aprila. Grad se nada da će do početka marta povećati svoju stopu vakcinacije na 90 odsto.

Danas je najavljen raniji završetak školske godine i pomijeranje uobičajenih ljetnjih raspusta u julu i avgustu za mart i april kako bi škole mogle da se pretvore u objekte za testiranje, izolaciju i vakcinaciju.