Džonson: Velika Britanija će odlučno odgovoriti na ničim izazvan napad Rusije na Ukrajinu

Britanski premijer je rekao predsjedniku Ukrajine Volodomiru Zelenskom da Zapad „neće stajati po strani dok je predsjednik Putin vodio svoju kampanju protiv ukrajinskog naroda“

10692 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Velika Britanija će "odlučno odgovoriti" na "ničim izazvan napad" Rusije na Ukrajinu, rekao je Boris Džonson.

Premijer je rekao da je "zaprepašćen" nakon što je predsjednik Putin pokrenuo vojnu operaciju u istočnom regionu Donbasa.

Putin je rekao da nije planirao da okupira Ukrajinu, ali je Ukrajina to označila kao „invaziju punog obima“.

Premijer će predsjedavati sastankom Kobre u 08:30 na kojem će se razgovarati o "strašnim napadima", prenosi BBC.

U telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u ranim jutarnjim satima u četvrtak, Džonson je rekao da je narod Ukrajine bio u mislima Velike Britanije „tokom ovog vremena“, rekao je portparol broj 10.

Premijer je rekao Zelenskom da Zapad „neće stajati po strani dok je predsjednik Putin vodio svoju kampanju protiv ukrajinskog naroda“.

U tvitu, ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla je da je Velika Britanija uz Ukrajinu i da će raditi sa međunarodnim partnerima kako bi odgovorila na „strašan čin agresije Rusije“.

To dolazi nakon što je predsjednik Putin najavio „specijalnu vojnu operaciju“ u ukrajinskom regionu Donbasa u televizijskom obraćanju ruskom narodu u četvrtak ujutru.

On je rekao da će ukrajinski narod moći „slobodno da bira“ ko će voditi zemlju.

Putin je pozvao ukrajinske vojnike u zoni borbenih dejstava na istoku Ukrajine da polože oružje i vrate se svojim kućama, i upozorio da će odgovor Moskve biti „trenutni“ ako neko pokuša da se obračuna sa Rusijom.

Bonus video: