Kina: Poštujemo teritorijalni integritet svih zemalja, ali i razumijemo ruske legitimne bojazni po pitanju bezbjednosti

Na pitanje da prokomentariše izjavu američkog predsjednika Džozefa Bajdena da će biti "ukaljana reputacija svake države koja bude podržavala agresiju Rusije", Vang je kazao da će "biti ukaljana reputacija one zemlje koja se bude miješala u unutrašnja pitanja drugih zemalja u ime ljudskih prava i koja nastavlja da vodi ratove"

9474 pregleda 1 komentar(a)
Venbin, Foto: Reuters
Venbin, Foto: Reuters

Dugogodišnji ruski saveznik Kina i dalje odbija da osudi Rusiju, sa njenim Ministarstvom vanjskih poslova koje ne želi da akciju Moskve protiv Ukrajine nazove "invazijom", prenosi N1.

Portparol ministarstva Vang Venbin ponovio je na dnevnom brifingu u Pekingu da je kineska pozicija da poštuje teritorijalni integritet svih zemalja, ali da takođe razumije "ruske legitimne bojazni po pitanju bezbjednosti", prenosi BBC.

Dodao je da Kina i dalje priznaje Ukrajinu kao legitimnu državu i vjeruje da vrata političkog rješenja još nisu zatvorena u Ukrajini, ali nije iznio predloge kako bi do dijaloga moglo da dođe.

Takođe, nije rekao da li će Peking priznati samoproglašene, otcijepljene republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

Na pitanje da prokomentariše izjavu američkog predsjednika Džozefa Bajdena da će biti "ukaljana reputacija svake države koja bude podržavala agresiju Rusije", Vang je kazao da će "biti ukaljana reputacija one zemlje koja se bude miješala u unutrašnja pitanja drugih zemalja u ime ljudskih prava i koja nastavlja da vodi ratove".

Osvrnuvši se na sankcije, on je podsjetio da su od 2011. godine, SAD uvele više od 100 sankcija Rusiji, i opet ne funkcionišu, kao i da sankcije donose samo patnju.

Kina je juče objavila da napad na Ukrajinu koji je pokrenula Rusija nije invazija, već vojna operacija.

Bonus video: