Bajden: Sankcije način da se Rusija kazni bez rizika od rata na globalnom nivou

„Imate dvije opcije. Započnite Treći svjetski rat, zaratite sa Rusijom, fizički. Ili drugo, postarajte se da zemlja koja se ponaša toliko suprotno međunarodnom pravu plati cijenu za to što je to uradila“, kazao je američki predsjednik

23956 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsednik Džo Bajden kazao je, u snimljenom intervjuu koji je emitovan u subotu, da je jedan od njegovih glavnih strateških ciljeva dok Rusija napada Ukrajinu da održi jedinstvo NATO-a i Evropske unije.

„Moj cilj od samog početka je bio da se pobrinem da cijeli NATO i Evropsku uniju držim na istoj strani. Jer jedina stvar za koju vjerujem da je Putin mislio da može da uradi je da podijeli NATO, stvarajući veliki otvor kroz koji bi mogao da se ušeta. A to se nije dogodilo“, rekao je Bajden podkasteru i komentatoru Brajanu Tajleru Koenu.

Bajden je takođe predvidio da će Rusija platiti visoku cijenu i dugoročno i kratkoročno zbog invazije na Ukrajinu, dodajući da sukob približava Evropu i NATO, prenosi CNN.

"Postiže potpuno suprotan efekat od onog koji je planirao", rekao je Bajden govoreći o Putinu.

Na pitanje o sankcijama, Bajden je rekao da vjeruje da je to jedan od rijetkih načina da se Rusija kazni bez rizika od rata na globalnom nivou.

„Imate dvije opcije. Započnite Treći svjetski rat, zaratite sa Rusijom, fizički. Ili drugo, postarajte se da zemlja koja se ponaša toliko suprotno međunarodnom pravu plati cijenu za to što je to uradila“, rekao je Bajden.

On je takođe ukazao na odbrambeno oružje i ekonomsku pomoć koju SAD pružaju Ukrajini dok ta zemlja nastavlja da se brani od ruskih napada.

Bonus video: