Sjeverna Koreja: SAD pravi uzrok ukrajinske krize

"Prošlo je vrijeme kada je SAD vladao kao gospodar", navodi se u poruci

17670 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjedinjene Države su "pravi uzrok ukrajinske krize", objavila je Sjeverna Koreja u prvoj zvaničnoj reakciji nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Vašington je vodio politiku "vojne nadmoći zanemarivši legitiman zahtjev Rusije za svoju bezbjednost", ističe se u poruci koja je u subotu objavljena na mrežnoj stranici sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova a potpisao ju je Ri Ji-song iz Istraživačkog instituta za međunarodnu politiku.

"Pravi uzrok ukrajinske krize je i u autoritarnosti i u samovolji SAD-a", dodaje se u poruci.

Ri predbacuje Vašingtonu da ima "druga mjerila" prema ostatku svijeta. Optužuje SAD da se miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja u ime "mira i stabilnosti", a "bez valjanog razloga osuđuje mjere samoobrane (tih) zemalja kako bi garantovale sopstvenu sigurnost", prenosi Hina.

"Prošlo je vrijeme kada je SAD vladao kao gospodar", piše još u poruci.

Poruka objavljena na internet stranici sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova je "tiha" službena reakcija Pjongjanga, objavljena pod ličnim imenom, ocijenio je Park Von-gon, profesor sjevernokorejskih studija na univerzitetu Ewhi u Seulu.

"Zaključak je: za sve su krive Sjedinjene Države", rekao je za AFP.

Rusija je uz Kinu jedan od rijetkih saveznika Sjeverne Koreje. Moskva se dugo protivila pritisku na Pjongjang zbog njegovog vojnog programa i čak je tražila popuštanje međunarodnih sankcija.

Bonus video: