Iran i velike sile nastavili pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma

Sporazumom iz 2015. godine Teheran je pristao da ograniči nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija

3663 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Diplomate Irana i svjetskih sila ponovo su se danas sastale u Beču u pokušaju da ožive međunarodni nuklearni sporazum iz 2015. godine, u vrijeme sve većeg pritiska za brzo postizanje dogovora.

Na sastanku je i glavni iranski pregovarač Ali Bageri Kani, koji se vratio u Beč posle konsultacija sa vladom u Teheranu tokom vikenda.

U pregovorima učestvuju i predstavnici drugih potpisnica sporazuma, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Rusije i Kine. SAD indirektno učestvuju jer su napustile sporazum 2018. godine, u vrijeme predsjednika Donalda Trampa. Aktuelni predsjednik Džozef Bajden nagovijestio je da želi da vrati SAD u okvir sporazuma.

Sporazumom iz 2015. godine Teheran je pristao da ograniči nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Međutim, Tramp je 2018. godine, poslije napuštanja sporazuma, ponovo uveo oštre sankcije Iranu. Teheran je odgovorio povećanjem nivoa čistoće i količine uranijuma koji obogaćuje i skladišti, čime krši sporazum.

Zvaničnici navode da pregovori ulaze u završnu fazu, ali nije poznato koliko bi ona mogla da traje. Pregovori traju mjesecima, a prošle godine su dugo bili u zastoju zbog dolaska tvrdokorne struje na vlast u Iranu.

Bonus video: